Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Verejný záujem pri vyvlastňovaní súkromných poisťovní potvrdí vláda

Na snímke vľavo predseda vlády SR Robert Fico a vpravo ministerka zdravotníctva SR Zuzana Zvolenská počas tlačovej konferencie v rámci kontrolného dňa 25. októbra 2012 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Na preukázanie verejného záujmu bude zároveň potrebné splniť ešte dve podmienky.

Bratislava 4. augusta (TASR) - Verejný záujem v prípade vyvlastňovania akcionárov súkromných zdravotných poisťovní v rámci projektu zavedenia jednej štátnej zdravotnej poisťovne má potvrdiť uznesenie vlády. Konkrétne má ísť o uznesenie o schválení návrhu zákona o unitárnom systéme verejného zdravotného poistenia.

Vyplýva to z návrhu transformačného zákona, ktorého znenie pracovnej verzie sa TASR podarilo získať. Verejný záujem na vyvlastnení ustanoví samotný navrhovaný zákon.

Na preukázanie verejného záujmu bude zároveň potrebné splniť ešte dve podmienky. Podľa návrhu zákona bude potrebné preukázať, že štátna spoločnosť pre unitarizáciu bezodplatne nadobudla akcie Všeobecnej zdravotnej poisťovne, ako aj to, že súkromní akcionári Dôvery a Union ZP dostali ponuku na odkúpenie. Union ZP napadol v medzinárodnej arbitráži už samotný zámer zaviesť jednu zdravotnú poisťovňu.

Spomínané podmienky majú zabezpečiť rešpektovanie ústavnoprávnych limitov vyvlastnenia. "Vyvlastnenie teda bude možné uskutočniť len vtedy, ak cieľ vyvlastnenia nebolo možné dosiahnuť dohodou so všetkými akcionármi neštátnej zdravotnej poisťovne v rámci predchádzajúcich negociačných procesov, a len pri rešpektovaní všetkých ústavných princípov garantujúcich ochranu práv účastníkov vyvlastňovacieho konania," píše sa v návrhu. Za vyvlastnenie majú súkromní akcionári dostať primeranú náhradu.

Ako sa poukazuje v zdôvodnení transformačného zákona, každý občan má právo na bezplatnú zdravotnú starostlivosť na základe verejného zdravotného poistenia za podmienok stanovených zákonom. "Zabezpečenie výkonu tohto práva je sociálnou úlohou a povinnosťou štátu, ktorú realizuje vo verejnom záujme ochrany zdravia všetkých svojich občanov," konštatuje sa v ňom s tým, že na splnenie tejto povinnosti štát musí mať možnosť získať na to nevyhnutný majetok. Takýto záver mal podľa predkladateľa potvrdiť aj Ústavný súd vo svojich starších rozhodnutiach.

Podľa zdôvodnenia sa zdravotné poisťovne medzi sebou v súčasnosti výrazne nelíšia v ponuke služieb pre poistencov, v cenovej politike ani v štruktúre siete poskytovateľov. Pluralitný systém tak nemal presvedčiť o svojej racionalite, pričom situácia v zdravotníctve je dlhodobo nepriaznivá, čoho dôsledkom má byť vytváranie sociálneho napätia medzi ľuďmi aj zdravotníkmi. Po zavedení jednej poisťovne majú byť výdavky na správu verejného zdravotného poistenia podstatne nižšie.

"Súčasný stav zdravotného poistenia súbežne s nedostatočným zabezpečením základného práva na bezplatnú zdravotnú starostlivosť podľa čl. 40 ústavy tak spolu vytvárajú súbor príčin odôvodňujúcich existenciu verejného záujmu na zásadnom zásahu štátu do systému zdravotného poistenia," píše sa v návrhu. Má ísť totiž o nedostatky systému podieľajúce sa na ohrození zdravia celej populácie SR. Zmene systému vraj nebráni vnútroštátna ani medzinárodná právna úprava.