Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Počas prvého dňa víkendu z horúčav skolabovalo 134 ľudí

Ilustračná snímka Foto: TASR/František Iván

Kolapsy postihli v 84 prípadoch ženy, 44 kolapsov sa týkalo mužov a horúčavy nezvládlo šesť detí.

Bratislava 4. augusta (TASR) - Prvý víkendový deň prebehol v znamení horúčav, zdravotnými problémami na to doplatilo 134 ľudí. Najviac kolapsov, 22, zdravotníci zaznamenali v Bratislavskom kraji. Naopak, najmenej takýchto prípadov bolo v Trnavskom kraji, konkrétne desať. TASR o tom informoval Boris Chmel z Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR.

Kolapsy postihli v 84 prípadoch ženy, 44 kolapsov sa týkalo mužov a horúčavy nezvládlo šesť detí. Do nemocnice previezli po prvotnom ošetrení 83 ľudí.

Odborníci pritom radia, že v čase letných horúčav by ľudia nemali zabúdať najmä na pitný režim. Tekutiny by mali dopĺňať počas celého dňa. "Smäd nie je dobrým príznakom, pretože to znamená, že už ste dehydrovaný," zdôraznil gastroenterológ Miloš Bubán.

Podľa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) by mal dospelý človek počas dňa vypiť najmenej tri litre nápojov. "Nevhodné sú však nápoje s obsahom cukru, kofeínu, chinínu či alkoholu. Do pitného režimu sa teda nezapočítavajú tekutiny prijaté vo forme malinoviek, piva, alkoholu, kávy. Ideálna je obyčajná voda," radí ÚVZ.

Vhodnejšie sú vlažné nápoje. Najmä u detí treba dbať na to, aby pili pred, počas i po fyzickej námahe. Okrem dostatku tekutín treba uprednostniť ľahšiu stravu, nosiť vzdušný odev a chrániť sa pred priamym slnečným žiarením v poludňajších hodinách.