Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Zoznam chorôb pre nové odmeňovanie nemocníc by sa mal zmeniť

Richard Raši Foto: TASR/Štefan Puškáš

Ako sa uvádza v dôvodovej správe, na Slovensku sa nerobila revízia Medzinárodnej štatistickej klasifikácie chorôb a príbuzných zdravotných problémov (MKCH-10) od roku 1993.

Bratislava 24. apríla (TASR) - Zoznam chorôb by sa mal pre potreby zavádzania nového spôsobu odmeňovania nemocníc, tzv. DRG systému, zmeniť. Poslanec Národnej rady SR Richard Raši (Smer-SD) predložil novelu zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorá doteraz používaný zoznam chorôb od septembra rozširuje. Upravuje aj medicínsku terminológiu podľa súčasných štandardov a zvyklostí. Vláda dnes jeho návrh odsúhlasila.

Ako sa uvádza v dôvodovej správe, na Slovensku sa nerobila revízia Medzinárodnej štatistickej klasifikácie chorôb a príbuzných zdravotných problémov (MKCH-10) od roku 1993. Od roku 2011 preto prebiehala revízia používanej verzie a jej rozšírenie o nové diagnózy alebo skupiny diagnóz. "Podstatou tejto zmeny je hlbšia diferenciácia MKCH-10 s cieľom presnejšieho zaradenia hospitalizačných prípadov v klasifikačnom systéme DRG a s tým súvisiacou primeranou úhradou za poskytnutú zdravotnú starostlivosť," konštatuje predkladateľ.

Príprava zavedenia nového spôsobu odmeňovania nemocníc nejde podľa pôvodného plánu, zavedenie sa tak očakáva v roku 2016. Od DRG systému, ktorý sa má realizovať podľa nemeckého modelu, sa očakáva, že umožní meranie produkcie nemocnice, čo by sa využilo ako základ pre úhradu zdravotnej starostlivosti. Priniesť tiež má spravodlivé a transparentné odmeňovanie za poskytnutú zdravotnú starostlivosť, ako aj definovanie pravidiel v diagnostickom a terapeutickom procese.

Tzv. platbu za diagnózu, presnejšie platbu za skupiny diagnóz, nemá v Európskej únii v ústavnej zdravotnej starostlivosti zavedenú iba Slovensko.