Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

VšZP odmieta tvrdenie, že nekomunikuje so zväzom ambulantných lekárov

Ilustračné foto. Foto: TASR - Michal Svítok

Štátna poisťovňa tvrdí, že jej však záleží na dohode so všetkými poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti.

Bratislava 26. novembra (TASR) – Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) odmieta tvrdenie, že by nekomunikovala so Zväzom ambulantných poskytovateľov (ZAP). Podľa štátnej zdravotnej poisťovne je to práve ZAP, ktorý všetky doterajšie návrhy VšZP odmietol. Pre TASR to v reakcii na pondelkové tvrdenia ZAP-u uviedla hovorkyňa VšZP Martina Ostatníková.

"VšZP korektne ponúkla ZAP-u rovnaké podmienky ako ostatným zástupcom ambulantného sektora. Osemdesiatpäť percent ambulantných poskytovateľov zdravotnej starostlivosti už tieto zmluvy podpísalo a ďalší priebežne podpisujú. Ak by na ponuku VšZP hneď na začiatku rokovaní pristúpil aj ZAP, jeho členovia už mohli mať vyššie platby od 1. júla, resp. od 1. októbra 2018," priblížila Ostatníková. Zväz však podľa hovorkyne reagoval na podmienky "neakceptovateľnými požiadavkami, ktoré nie sú kryté reálnymi finančnými zdrojmi".

Štátna poisťovňa tvrdí, že jej však záleží na dohode so všetkými poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti. Podľa Ostatníkovej vzhľadom na "zamietavý" postoj zväzu k predloženým návrhom, členov ZAP kontaktuje VšZP "štandardným spôsobom aj individuálne s cieľom vysvetliť im ponúknuté podmienky".

Ostatníková taktiež dodala, že členom ZAP v pondelok poslala VšZP návrh nových zmlúv platných do 31. decembra 2018, a tiež "návrh dodatkov k týmto zmluvám s rovnakými podmienkami, na akých sa dohodla s väčšinou ambulantného sektora". VšZP tvrdí, že ak by sa niektoré ambulancie rozhodli pre nezmluvný vzťah so štátnou poisťovňou, zdravotnú starostlivosť svojim poistencom zabezpečí.

Na minulotýždňovom brífingu VšZP avizovala, že priemerná platba sa od 1. januára 2019 zvýši u všeobecných lekárov pre dospelých (VLD) o 55 centov, všeobecných lekárov pre deti a dorast (VLDD) o 65 centov a gynekológov o 15 centov na poistenca. Štandardná ambulancia VLD si tak v budúcom roku mesačne prilepší o 967 eur, ambulancia VLDD o 586 eur a štandardná gynekologická ambulancia dostane navyše 632 eur. Zvýšenie pocítia podľa štátnej zdravotnej poisťovne aj ambulancie špecialistov v podobe úpravy bodu v priemere o 13,2 percenta oproti roku 2017, čo vo finančnom vyjadrení znamená pre štandardnú ambulanciu špecializovanej ambulantnej starostlivosti (ŠAS) mesačne navyše 470 eur.