Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Vývoz liekov dostane pravidlá, ktoré zabránia reexportu

Ilustračná foto Foto: TASR

Na problémy s reexportom liekov pre ich nízku cenu v dôsledku sprísnenia referencovania cien liekov upozorňovali za bývalej vlády viackrát výrobcovia a dodávatelia liekov.

Bratislava 19. júla (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva plánuje zaviesť pravidlá pre vývoz liekov zo Slovenska, čím chce zabrániť ich vývozu do zahraničia. "Reexport liekov sa skutočne dial a nebol nijakým spôsobom sledovaný ani postihovaný, pripravili sme preto zákonnú úpravu na evidenciu reexportu," uviedla šéfka rezortu Zuzana Zvolenská.

Ministerka zatiaľ neprezradila, ako konkrétne by sa mal vývoz liekov za hranice upraviť. Naznačila však, že by sa na vývoz mohol udeľovať súhlas. "Evidencia znamená regulácia, lebo zároveň predpokladá určité vydanie súhlasu a podobne," priblížila. Zmeny by mala priniesť novelizácia zákona o liekoch, právnu normu chce ministerstvo otvárať v lete.

Na problémy s reexportom liekov pre ich nízku cenu v dôsledku sprísnenia referencovania cien liekov upozorňovali za bývalej vlády viackrát výrobcovia a dodávatelia liekov. Hovorili preto o potrebe úpravy takéhoto vývozu, ministerstvo to vtedy odmietalo s tým, že to nie je možné vzhľadom na voľný pohyb tovaru v rámci Európskej únie.

"Asociácia dodávateľov liekov a zdravotníckych pomôcok na problém vývozu niektorých liekov zo Slovenska upozorňuje už dlhší čas. Asociácia veľmi víta iniciatívu ministerstva v tom, aby sa zadefinovali pravidlá evidencie liekov pri vývoze zo Slovenska s cieľom, aby lieky určené pre slovenský trh boli aj dostupné pre slovenských pacientov," reagovala pre TASR manažérka asociácie Jana Srníková.