Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Každá tretia žena je obeťou násilia, uvádza WHO

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Najvyšší výskyt násilia páchaných na ženách je v južnej a juhovýchodnej Ázii.

Ženeva 20. júna (TASR) - Každá tretia žena čelí sexuálnym či fyzickým útokom, uviedla dnes Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Asi 35 percent všetkých žien vo svete čelí bitkám alebo znásilneniu, veľmi často zo strany vlastných partnerov, uviedla WHO v prvej komplexnej štúdii na túto tému.

V prípadoch vrážd žien sú z 38 percent páchateľmi ich manželia či priatelia. Vyplýva to zo správy, ktorú WHO vypracovala v spolupráci s londýnskou Školou hygieny a tropickej medicíny a Juhoafrickou radou pre lekársky výskum.

Obete násilia často trpia dlhodobými dôsledkami. Existuje vysoké riziko, že sa u nich rozvinie depresia, závislosť na alkohole a budú nakazené sexuálne prenosnými chorobami.

"Tieto závery vysielajú významnú správu, že násilie na ženách je globálnym zdravotným problémom epidemických rozmerov," povedala generálna riaditeľka WHO Margaret Chanová.

WHO upozornila, že je potrebné, aby pracovníci v zdravotníctve absolvovali výcvik, aby vedeli podchytiť prípady násilia na ženách, vedeli im pomôcť a riešiť ich psychologické traumy.

Zdravotnícka agentúra OSN pomôže krajinám uplatniť nové postupy, začne v júni v juhovýchodnej Ázii, informovala agentúra DPA. Južná a juhovýchodná Ázia sú oblasti s najvyšším výskytom takéhoto násilia, ktorému tam čelí 37,7 percenta žien. Len o pol percenta lepšie sú na tom ženy v arabských a afrických krajinách.

V Latinskej Amerike čelí násiliu takmer 30 percent žien, zatiaľ čo vo východnej Európe a strednej Ázii asi 25 percent.

Najmenej žien - asi 23 percent - čelí násiliu v severnej Amerike, západnej Európe, Japonsku a Oceánii.