Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Z byliniek sa dá pripraviť aj éterický olej, nielen čaj

Ilustračné foto Foto: TASR

Bylinkárka z Červeného Kláštora, Mária Danková, odporúča bylinky zbierať najmä vo voľnej prírode. "

Bratislava 4. decembra (TASR) - Bylinky sa oddávna používali v domácej liečbe a tradícia ich pestovania pretrváva aj v súčasnosti. Bylinkárka z Červeného Kláštora, Mária Danková, odporúča bylinky zbierať najmä vo voľnej prírode. "Na Severnom Spiši a Pieninách je vraj najčistejší vzduch, takže toto prostredie je ideálne," povedala pre TASR.



Podľa jej slov, ak si chce niekto pestovať bylinky doma, treba si zvoliť také, ktoré v prírode nazbierať nemožno. "Bylinky z domácej záhradky, napríklad šalvia, bazalka, tymián, sa využívajú nielen ako koreniny, ale môžeme si z nich pripraviť aj príjemné a liečivé čajíky pri niektorých zdravotných ťažkostiach," povedala Danková. Takto odporúča pestovať napríklad aj nechtík, echinacea, mätu, medovku, rumanček či šalviu.

Bylinky sa však nemusia používať len na prípravu liečivých čajov. Napríklad bolesti hlavy môžu mať rôzne príčiny ako nedostatok spánku, vyčerpanosť, depresie, môžu súvisieť s blokovaním krčnej chrbtice a podobne. "Spomedzi liečivých rastlín pri niektorých bolestiach účinne pomáha éterický olej z mäty piepornej a levandule, ktorými si jemne masírujeme čelo a spánky bez toho, aby sme zasiahli oblasť očí," priblížila Danková.

Pri bolesti kĺbov odporúča bylinkárka využiť mastičky alebo tinktúry, ktoré sa vtierajú do postihnutých miest. Vhodná je napríklad masť alebo tinktúra z arniky. Vnútorne sa môže užívať aj čaje z pŕhľavy a vŕbovej kôry.

Pri migréne a pri bolestiach svalov a kĺbov môže pomôcť mätový olej, ktorý okrem toho uľahčuje dýchanie a môže sa pridať aj do osviežujúcich kúpeľov. Pri jeho príprave sa otrhané lístky mäty dajú do skleneného pohára, trochu sa natlačia a zalejú kvalitným slnečnicovým olejom. Pohár sa uzavrie a nechá štyri - päť dní v teple lúhovať. Potom sa olej scedí cez plátenko a lístky sa jemne vyžmýkajú.