Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Z. Zvolenská bude s eurokomisárom Borgom hovoriť o jednej poisťovni

Zuzana Zvolenská Foto: TASR/Michal Svítok

Pokiaľ by k dohode došlo, malo by sa tak stať od januára 2014, pokiaľ nie, siahlo by sa po vyvlastňovaní a jedna poisťovňa by mala vzniknúť od júla toho istého roka.

Bratislava 6. decembra (TASR) - Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská sa dnes a v piatok (7. 12.) zúčastní na zasadnutí Rady ministrov zdravotníctva EÚ v Bruseli. Šéfka rezortu sa zároveň stretne s novým eurokomisárom pre zdravotníctvo Toniom Borgom a bude ho informovať aj o príprave zavedenia unitárneho systému verejného zdravotného poistenia na Slovensku. TASR to potvrdila hovorkyňa rezortu Zuzana Čižmáriková.

Ako vyplýva z projektu zavedenia unitárneho systému verejného zdravotného poistenia, teda jednej štátnej zdravotnej poisťovne, zrealizovať sa má v prípade dohody aj nedohody s akcionármi súkromných zdravotných poisťovní. Pokiaľ by k dohode došlo, malo by sa tak stať od januára 2014, pokiaľ nie, siahlo by sa po vyvlastňovaní a jedna poisťovňa by mala vzniknúť od júla toho istého roka.

Témami zasadnutia rady ministrov sú návrh rozhodnutia Európskeho parlamentu a Rady o závažných cezhraničných ohrozeniach zdravia, darcovstvo a transplantácia orgánov a zdravé starnutie počas celého života. Počas pracovného obeda ministri budú rokovať aj o aktuálnej téme zmeny legislatívy v oblasti zdravotníckych pomôcok po nedávnych udalostiach spojených s používaním nebezpečných prsných implantátov francúzskej firmy Poly Implant Prosthese.