Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Pacientkám s rakovinou prsníka má pomôcť nový web

Na snímke účastníčky Avon Pochodu pred štartom podujatia na Námestí Eurovea. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Na Slovensku rakovina prsníka ročne postihne asi 2500 žien.

Bratislava 18. júna (TASR) - Pacientkam s rakovinou prsníka má v boji s ich ochorením pomôcť nová webová stránka www.karcinomprsnika.sk, ktorú dnes spustili do prevádzky. Internetové stránky prinášajú informácie o vzniku ochorenia, pacientky sa tu tiež budú môcť poradiť s odborníkmi o liečbe. Web vznikol ako projekt Sekcie karcinómu prsníka Slovenskej onkologickej spoločnosti Slovenskej lekárskej spoločnosti.

Na stránke je aj psychologická poradňa. Medzi najčastejšie nezdravotnícke problémy pacientok s touto diagnózou patria aj sociálne otázky. Sekcia venovaná sociálnemu poradenstvu vznikla s podporou Sociálnej poisťovne.

Informačný portál je prvým z krokov projektu Prekroč svoj čas. Nasledovať bude organizácia vzdelávacích a konzultačných stretnutí s pacientkami v onkologických centrách na Slovensku, ktoré sa sústredia najmä na terapeutickú, psychologickú a sociálnu pomoc.

Rakovina prsníka je pomenovanie pre viacero typov zhubného ochorenia prsníkov žľazy, ktoré sa rozdeľujú podľa lokácie v prsníkovej žľaze. Postihuje najmä ženy, ale môže sa objaviť aj u mužov. Je to jeden z najrozšírenejších karcinómov, tvorí asi pätinu všetkých zhubných nádorov u žien. Na Slovensku ročne postihne asi 2500 žien.

V prípade rakoviny existujú tri základné metódy liečby, a to chirurgická, rádioterapeutická a chemoterapeutická. Medicínsky vývoj lekárom v posledných rokoch umožňuje tiež pri liečbe využívať tzv. cielenú terapiu.

Pre úspešnosť záchytu a liečby rakoviny je dôležité pri prvom podozrení vyhľadať odbornú pomoc. Dôležitá je aj prevencia. Mamografické vyšetrenie by mali absolvovať ženy vo veku od 40. do 69. roku života každé dva roky, avšak aj mladšie ženy pri podozrení na zhubný nádor. Taktiež tie pred plastickou operáciou na vylúčenie skrytého malígneho nádoru prsníka či po operáciách prsníka.