Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Hygienici upozorňujú na nebezpečné kozmetické výrobky

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) Slovenskej republiky upozorňuje na výskyt nebezpečných kozmetických výrobkov v Európskej únii, ktoré nahlásili do systému Rapex. Foto: TASR - ÚVZ SR

Výrobky obsahujú nepovolené koncentrácie nebezpečných látok.

Bratislava 3. augusta (TASR) – Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) Slovenskej republiky upozorňuje na výskyt nebezpečných kozmetických výrobkov v Európskej únii, ktoré nahlásili do systému Rapex (rýchly výstražný systém pre nepotravinárske výrobky) kontrolné orgány vo Francúzsku a v Írsku. Ide o pero na bielenie zubov, krém a krém na vlasy. "Je možné, že uvedené výrobky sa vyskytujú aj v Slovenskej republike," upozorňuje hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Pero na bielenie zubov s názvom Instant Whitening Pen značky Dazzling White obsahuje nepovolenú koncentráciu peroxidu vodíka (nad šesť percent). Podľa Mikasa vysoká koncentrácia tejto látky môže poškodiť zubnú sklovinu alebo viesť k vypadávaniu zubov.

Podľa hygienikov môže byť problematický aj krém Beauty Cream značky Diana (výrobná dávka: 160213, čiarový kód: 5280080004401) pôvodom z Libanonu. Výrobok obsahuje prekročenú povolenú koncentráciu látky methylisothiazolinone.

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) Slovenskej republiky upozorňuje na výskyt nebezpečných kozmetických výrobkov v Európskej únii, ktoré nahlásili do systému Rapex.
Foto: TASR - ÚVZ SR

Ľudia by si mali dať pozor aj na krém na vlasy De-Frizz and Tame značky D.FI. Pochádza od španielskeho výrobcu. Nezmývateľný výrobok obsahuje látku methylisothiazolinone.

Hygienici upozornili aj na krém na vlasy Volume Cream značky D.FI pôvodom zo Španielska. Aj tento výrobok obsahuje prekročenú povolenú koncentráciu látky methylisothiazolinone.