Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Zdravotné poisťovne vrátia na doplatkoch za lieky státisíce eur

Ilustračné foto Foto: TASR/Svätopluk Písecký

Poistenci dostanú peniaze automaticky na účet alebo poukážkou, nie je potrebné o ne žiadať.

Bratislava 17. júna (TASR) - Zdravotné poisťovne vrátia doplatky za lieky za prvý štvrťrok 2013 tisícom zdravotne postihnutých a dôchodcom. Zdravotné poisťovne by im v rámci ochranného limitu na doplatky za lieky vrátia státisíce eur. Poistenci dostanú peniaze automaticky na účet alebo poukážkou, nie je potrebné o ne žiadať.

Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) začala poistencom posielať peniaze dnes, doplatky za lieky vracia 20.316 poistencom, celkovo ide o 380.780 eur. "Do tohto počtu a sumy sme nezarátali tých poistencov, u ktorých je výška úhrad za doplatky za lieky o ktorú je limit spoluúčasti prekročený menšia ako tri eurá," vysvetlila hovorkyňa VšZP Petra Balážová.

Zdravotná poisťovňa Dôvera poslala peniaze z doplatkov 4999 poistencom, celkovo pôjde o sumu 94.200 eur. "Najvyšší vrátený doplatok dosiahol výšku 581,47 eura," priblížila PR špecialistka Dôvery Monika Šimunová.

Union zdravotná poisťovňa zatiaľ údaje o doplatkoch za lieky spracováva.

Zdravotné poisťovne vracajú peniaze v rámci ochranného limitu ôsmykrát. Podľa novely zákona platnej od apríla 2011 vzniká poistencovi nárok na vrátenie doplatku vtedy, ak za štvrťrok prekročí limit, 45 eur v prípade starobného dôchodcu a 30 eur v prípade zdravotne ťažko postihnutej osoby, o viac ako tri eurá. Nižšie sumy sa pripočítajú do nasledujúceho kvartálu. Počet liekov, na ktoré sa limit vzťahuje, sa od decembra 2011 rozšíril. Sú tak v ňom zakotvené všetky lieky, ktorých úhradu čiastočne hradí poisťovňa.

Informácia o doplatku za najlacnejší náhradný liek je uvedená v opatrení Ministerstva zdravotníctva SR, to je k nahliadnutiu v každej verejnej lekárni. Lepšej orientácii občanov v tejto problematike môže prispieť aj lieková kalkulačka, ktorú možno nájsť na webovej stránke ministerstva.