Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Zdravotné sestry žiadajú od poslancov krízové scenáre

Ilustračné foto Foto: TASR/Svätopluk Písecký

Zástupcovia sestier požadujú aj okamžité legislatívne opatrenia, ktoré zastavia zamestnávateľov v rozdeľovaní úväzkov sestier na sestry a administratívne pracovníčky.

Bratislava 24. júla (TASR) - Zdravotné sestry žiadajú od poslancov a vlády krízový scenár pre prípad, že by Ústavný súd SR vyhlásil zákon, ktorý upravil ich mzdy, za protiústavný. Rovnako ho žiadajú aj pre prípad, že by súd o tejto právnej norme rozhodoval dlho. Túto požiadavku tlmočil dnes poslancom na zasadnutí parlamentného výboru pre zdravotníctvo predseda Odborového združenia zdravotných sestier a pôrodných asistentiek (OZZSaPA) Viliam Záborský.

"Nečakajte pasívne na rozhodnutie Ústavného súdu SR. Slovenské zdravotníctvo a pacienti potrebujú mať krízový scenár aj pre prípad, že budeme čakať na rozhodnutie ústavných sudcov dlhé mesiace či roky," vyzval Záborský kompetentných. Sestry preto žiadajú scenáre, ktoré podľa jeho slov prinesú stabilitu slovenskému zdravotníctvu, kvalitnú zdravotnú starostlivosť, právnu a sociálnu istotu zdravotníkom.

Zástupcovia sestier okrem toho požadujú aj okamžité legislatívne opatrenia, ktoré zastavia zamestnávateľov v rozdeľovaní úväzkov sestier na sestry a administratívne pracovníčky. "Štát musí použiť všetku svoju silu a autoritu, aby nekompromisne ukončil vydieranie a neľudský nátlak zamestnávateľov...Sestry nesmú byť viac vydierané a nútené vykonávať prácu, na ktorú nemajú odbornú spôsobilosť," povedal.

Medzi požiadavkami sa objavila aj kontrola využitia peňazí z rozpustenia štátnej rezervy na mzdy sestier či prepojenie zdravotnej a sociálnej starostlivosti v zariadeniach sociálnych služieb. Taktiež volajú po vyčlenení finančných prostriedkov na mzdy sestier na budúci rok, ako aj ostatných zdravotníckych pracovníkov a pripomínajú, že aj oni potrebujú svoj vlastný zákon.

Zdravotnícky výbor prijal dnes v reakcii na situáciu ohľadne sestier návrh svojho predsedu Richarda Rašiho (Smer-SD), že výbor bude súčinný pri hľadaní riešenia otázky mzdového ohodnotenia sestier. Poslanci v uznesení okrem toho podporili požiadavku riešenia danej situácie.

Zákonodarcovia zároveň odmietli návrh uznesenia poslanca Viliama Novotného (SDKÚ-DS), aby zastupujúci generálny prokurátor Ladislav Tichý a predsedníčka Ústavného súdu SR Ivetta Macejková vysvetlili kroky ohľadne zákona o mzdách sestier. Rovnako dopadol aj návrh exministra zdravotníctva Ivana Uhliariaka (KDH). Ten chcel, aby výbor v uznesení podporil požiadavky sestier a garantoval dodržiavanie spomínaného zákona.

Tu bude player