Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

ÚVZ SR upozorňuje na nebezpečné tetovacie farby

Prvá z farieb má názov Flesh Tone tattoo ink značky Fantasia. Druhou farbou je Lining Black tattoo ink značky Fantasia tiež pôvodom z USA.

Bratislava 7. mája (TASR) - Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na výskyt nebezpečných výrobkov v EÚ. Ide o dve farby na tetovanie, ktoré nahlásili do systému RAPEX (rýchly výstražný systém pre nepotravinárske výrobky) kontrolné orgány vo Francúzsku a v Nemecku. TASR o tom informoval hlavný hygienik SR Ivan Rovný.

Prvá z farieb má názov Flesh Tone tattoo ink značky Fantasia. Farba je balená v 30-mililitrovej plastovej fľaške. Krajinou pôvodu sú USA. "Vo výrobku bolo zistené prekročené povolené množstvo nečistôt: bária, chrómu a zirkónia," uviedol Rovný.

Druhou farbou je Lining Black tattoo ink značky Fantasia tiež pôvodom z USA. Farba je balená v 125-mililitrovej, sklenej fľaši. "Vo výrobku bolo zistené prekročené povolené množstvo nečistôt látky benzo(a)pyrene," dodal hlavný hygienik.

Vyššie uvedené výrobky nie sú v súlade s rezolúciou Rady Európy, ktorá stanovuje požiadavky a kritériá na bezpečnosť farieb na tetovanie a permanentný make up. "Je možné, že uvedené výrobky sa vyskytujú aj na Slovensku," dodal Rovný.