Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Zdravotníctvo je stabilizované, tvrdí ministerka Zvolenská

Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská Foto: TASR/Martin Baumann

Ministerstvo sa pod novým vedením podľa Zuzany Zvolenskej od začiatku snažilo robiť všetko pre pacienta.

Bratislava 13. júla (TASR) - Súčasná vláda prebrala podľa ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej (nominantka Smeru-SD) zdravotníctvo v dezolátnom stave.

"Tak personálnom, ako aj materiálnom. Čo ja považujem za najlepšiu správu pre pacientov a zdravotníkov, je, že sa nám podarilo ten stav stabilizovať a navodili sme zmysluplný odborný dialóg," uviedla Zvolenská pre TASR v rámci hodnotenia prvých sto dní vlády.

Ministerstvo sa pod novým vedením podľa jej slov od začiatku snažilo robiť všetko pre pacienta.

"Za rekordne krátky čas sa nám podarilo zvýšiť pokrytie mzdových nákladov zdravotníkov z nula na 90 percent a takto sme zabránili reálne hroziacemu obmedzeniu rozsahu a dostupnosti zdravotnej starostlivosti pre našich pacientov," konštatovala šéfka rezortu.

Tu bude player


Poukázala na to, že k zabezpečeniu dostupnosti kvalitnej starostlivosti má pomôcť aj opätovné zavedenie koncovej siete nemocníc, s ktorými sú zdravotné poisťovne povinné uzatvoriť zmluvy. Ide o štátne zariadenia.

Pozitívny dopad pre pacientov má mať aj nový spôsob prerozdeľovania poistného medzi zdravotnými poisťovňami, kde sa bude využívať aj parameter chorobnosti. Ako hovorí ministerka Zvolenská, týmto spôsobom sa peniaze poslali za chorým. Zmeny sa začali realizovať aj v liekovej politike, ktorá má byť viac "sociálne únosná". Pripomína tiež prípravu legislatívnych zmien, ktoré zmenia obstarávanie očkovacích látok, ktoré kritizovali detskí lekári.

Za dôležité zmeny, ktoré sa počas prvých sto dní vlády začali realizovať, považuje aj zavádzanie kontroly vývozu liekov. "Aby sa nám už nestávalo, že sa lieky vyvážajú von, keď u nás doma chýbajú," poznamenala Zvolenská.

Za dôležitú tiež považuje prípravu opatrení, ktoré majú do budúcna upraviť vývoz tkanív tak, aby sa prioritne odoberali pre slovenských pacientov. Zmeny tiež čakajú fajčiarov, ktorí by si po novom nemali zapáliť už ani v kaviarni v nákupnom centre.

Šéfka rezortu pripustila, že veľké zmeny v oblasti financovania či smerovania zdravotníctva sa zatiaľ pozdržali nepriaznivou situáciou. Avizuje však, že štatút kolégia ministra je pripravený. To by malo formovať koncepciu ďalšieho smerovania zdravotníctva.