Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Život s prerušenou miechou je úplne iný, hovorí pacient Michal

Ilustračná snímka. Foto: TASR Adriana Antošková

Svetová medicína momentálne nevie vyriešiť problém plnej regenerácie raz úplne prerušenej miechy.

Bratislava 2. októbra (TASR) - Po zranení miechy sa život človeka úplne zmení. "Veľa vecí sa treba naučiť robiť odznovu a inak," hovorí Michal, ktorému po úraze v 17. rokoch ochrnuli všetky štyri končatiny. Je jedným zo zakladajúcich členov Spoločnosti pre pomoc paraplegikom, teda ľuďom s úplným ochrnutím oboch dolných končatín z dôvodu prerušenej miechy.

Kvadruplegik Michal po zranení miechy zmaturoval, vyštudoval vysokú školu a urobil si doktorát. "Má manželku a 15-ročnú dcéru, šoféruje a žije plnohodnotným životom, aj keď je na vozíku už 39 rokov," uviedla predsedníčka Spoločnosti pre pomoc paraplegikom Danica Studená. Michal dopĺňa, že jeho život sa po úraze zmenil vo všetkých aspektoch: "Pohyb, hygiena, spôsob stravovania, zloženie potravy, vylučovanie, obliekanie, vyzliekanie, šoférovanie, písanie, humor, sex... Myslím, že zoznam toho, čo ostáva rovnaké by bol oveľa kratší. Z praktických vecí nemôže kvadruplegik urobiť takmer nič tak ako zdravý človek."

Na to, ako môže diagnóza zasiahnuť po psychickej stránke, Michal odpovedá, že to záleží od človeka. "Niekto prejde na iný život plynule a bez veľkých psychických problémov, iný sa zosype a niekto zostane uprostred. Sú takí, čo zúria, takí, čo smútia a ľutujú sa, takí, čo neveria ale mnohí sa prispôsobia, nájdu si cestu, aj keď je iná, ako tá, po ktorej išli," tvrdí.

Svetová medicína momentálne nevie vyriešiť problém plnej regenerácie raz úplne prerušenej miechy a dosiahnuť, aby úplne prerušená miecha opäť zrástla a zregenerovala sa tak, že by plne obnovila svoju činnosť, vysvetlila Studená. "Hoci sa na tom sústavne intenzívne pracuje. Liečbou je stabilizácia chrbtice a rehabilitácia," doplnila.

Prerušenie miechy môže podľa odborníčky spôsobiť úraz alebo aj vrodená vývojová vada, keď pri vnútromaternicovom vývoji celkom nezrastie dolná časť chrbticového kanála a miechy a bábätko má ochrnuté obe dolné končatiny už pri narodení.

Spoločnosť pre pomoc paraplegikom od roku 1992 rôznymi prostriedkami pomáha pri poskytovaní starostlivosti o ľudí s týmto hendikepom. Členmi sú prevažne lekári a podľa doktorky Studenej spolupracujú aj so sociálnymi pracovníkmi.

Spoločnosť pre pomoc paraplegikom pravidelne usporiadavala medzinárodné športové stretnutia ľudí na vozíku v Sade Janka Kráľa v Bratislave. "Cieľom bolo ukázať, že na vozíku sa dá robiť veľa športov, napríklad ľahká atletika, tenis, boccia, orientačný pretek, maratón, lyžovanie, a že ak budú poctivo trénovať, môžu sa stať aj olympijskými víťazmi," priblížila Studená s tým, že mnohým paraplegikom sa to aj podarilo.

Spoločnosť tiež pomohla založiť poradne pre ľudí na vozíku na pracoviskách liečebnej rehabilitácie či agentúry domácej rehabilitácie. "Dnes už nemáme toľko aktivít najmä pre vyšší vek členov," vysvetlila.

S pomocou sponzorov Spoločnosť pre pomoc paraplegikom zakúpila prístroj umožňujúci elektroejakuláciu a elektrostimuláciu sexuálnych aktivít mužov s prerušenou miechou, teda paraplegikov a kvadruplegikov. "Prístroj používame doteraz a v spolupráci s urológmi a gynekológmi umožňujeme týmto pacientov mať funkčné rodiny a deti," uviedla Studená.