Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Zmeny v cenotvorbe liekov majú priniesť úsporu 76 miliónov eur

Ilustračné foto. Foto: TASR

Po novom sa ceny určujú ako priemer troch, nie dvoch najnižších cien v EÚ. Podľa ministerstva sa takto zníži cena u vyše 1200 liekov.

Bratislava 28. marca (TASR) - Zmeny v cenotvorbe liekov, ktoré platia od nového roku, prinesú podľa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR úsporu vyše 76 miliónov eur ročne. Dôvodom má byť nový spôsob výpočtu ceny liekov, ktoré sa po novom určujú ako priemer troch, a nie dvoch, najnižších cien v Európskej únii (EÚ). Podľa riaditeľa sekcie liekovej politiky a farmácie ministerstva Adama Hlôšku dôjde vďaka tomu k zníženiu ceny u vyše 1200 liekov. V priemere majú ceny poklesnúť o deväť percent.

"Tieto zmeny sa neodzrkadlia ani na doplatkoch pacientov, ani na úhradách zdravotných poisťovní tak, ako poukazovala opozícia. Tá síce spomínala sumu niekoľko desiatok miliónov eur, ale zavádzala, keď tvrdila, že pôjde o zdraženie. Neviem, aké prepočty mali vtedy opoziční poslanci v rukách, no zjavne neboli správne," povedala ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská. Podotkla, že snahou rezortu je čo najefektívnejšie využívať verejné zdroje.

Referencovanie cien liekov na základe priemeru dvoch najnižších priniesla lieková reforma za bývalej vlády z roku 2011. Odvtedy nesmela maximálna cena výrobcu prekročiť druhú najnižšiu cenu v EÚ. Predtým sa ceny stanovovali na základe porovnávania šiestich najnižších cien a podľa tohto priemeru sa stanovovali pre domáci trh. Ceny sa referencovaním určujú od roku 2009. Tento princíp sa týka aj zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín.