Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Zubní lekári sa sťažujú na zbytočnú administratívu na úkor pacienta

Foto: TASR/AP

Zubní lekári sa sťažujú na zbytočnú administratívu, vraj potom nemajú čas na rozhovory s pacientmi.

Bratislava 18. januára (TASR) - Zubní lekári sa sťažujú na nadmerné administratívne zaťaženie, ktoré má byť podľa prezidenta Slovenskej komory zubných lekárov (SKZL) Jána Gašiča dôvodom na to, že potom nemajú čas na komunikáciu s pacientmi.


"Lekár je preťažený administratívou a nemá čas komunikovať s pacientom, pacienti sa sťažujú na tú komunikáciu," povedal. Poukázal pritom napríklad na vydávanie potvrdení o absolvovaní preventívnej prehliadky, o čom elektronicky zubní lekári informujú zdravotnú poisťovňu. Napriek tomu však dávajú potvrdenie aj pacientovi a vkladajú ho aj do jeho karty.

Poukázal taktiež na chýbajúce kontroly materiálno-technického vybavenia ambulancií, keďže nie je stanovené, kto má takúto kontrolu vykonávať. V minulosti túto právomoc mala komora, od roku 2004 jej však chýba. V niektorých ambulanciách tak môže chýbať predpísané vybavenie či pripojenie na internet, ktoré bude potrebné pre zavádzanie elektronizácie zdravotníctva, pripomenul.

Podľa prezidenta komory nie je ani zabezpečený prevod ambulancie, ako je to v okolitých štátoch. "Že tú prax doslova a do písmena odpredám alebo prevediem na niekoho iného," skonštatoval Gašič s tým, že napríklad v Česku sa na neobsadené miesta vypisujú výberové konania. Na Slovensku o pridelení obvodu rozhoduje lekár vyššieho územného celku, s čím vraj sú zlé skúsenosti.

Ako poukázal, sieť je tvorená pre potreby kraja a z dedín tak odchádzajú lekári do miest, čím dochádza v regiónoch k zhoršeniu dostupnosti zubárskej starostlivosti. Aj komora by chcela mať preto pri prideľovaní obvodov rozhodujúce slovo, čo by malo pomôcť aj k transparentnosti procesu. "Keď to bude pod dohľadom, tak nebudú vznikať ambulancie tam, kde je prebytok zubných lekárov, ale budú sa tí lekári smerovať tam, kde je zubných lekárov nedostatok," poznamenal Gašič. Za problém okrem toho považuje odchod zubných lekárov z dedín, kde prebrali obvod, do miest, pričom na takýto krok stačí oznámiť iba zmenu sídla.