Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Zvolenská je s dneškom spokojná, schválené zákony prinesú veľa dobrého

Zuzana Zvolenská Foto: TASR/Pavel Neubauer

Poslanci odobrili novelu zákona o ochrane nefajčiarov, ktorá pôvodne počítala so zákazom fajčenia v obchodných domoch.

Bratislava 16. mája (TASR) - Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominantka Smeru-SD) je spokojná s dnešným dňom, lebo zákony, ktoré poslanci schválili v parlamente, prinesú podľa nej veľa dobrého všetkým občanom, nielen pacientom.

"Som veľmi rada, že bol prijatý zákon, ktorý chráni nefajčiarov, nie je to zákon, ktorý perzekvuje fajčiarov, ale skutočne pred týmto zlozvykom a jeho následkami chráni tých, ktorí fajčiť nechcú ani pasívne," povedala na brífingu po prerokovaní zákonov v parlamente. Poslanci dnes odobrili novelu zákona o ochrane nefajčiarov, ktorá pôvodne počítala so zákazom fajčenia v obchodných domoch. Zákonodarcovia ale schválili aj pozmeňujúci návrh, ktorý pre kaviarne a reštaurácie v nich prináša od júla rovnaké podmienky ako ostatné prevádzky, a to stavebne oddeliť priestory pre fajčiarov a nefajčiarov. "Je to zvýšená ochrana našich ľudí bez toho, že by sme niekoho zasiahli nejakou diskrimináciou," dodala.

Šéfku rezortu tiež teší to, že projekt elektronického zdravotníctva, tzv. eHealth, sa konečne dostáva z prípravnej do realizačnej fázy. "Napriek všetkým obavám alebo výhradám je to vec, ktorá prinesie pacientom mnoho dobrého, veľa úspor, a je to krok vpred. Slovensko sa konečne zaradí aspoň do priemeru európskych krajín," podčiarkla Zvolenská a ubezpečila, že údaje o pacientoch budú v bezpečí. Opoziční poslanci totiž vyjadrili obavy, či ministerstvo pri zavádzaní elektronického zdravotníctva dostatočne ochráni citlivé údaje o pacientoch.

Exminister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH) ministerku kritizoval, že posúva termín zavedenia eHealhu až na rok 2016. Zvolenská však tvrdí, že tento rok je konečným dátumom, kedy už budú všetci pacienti zapojení do eHealthu. "Prvá fáza elektronickej knižky ide k roku 2013. Jedna vec, ktorú pán exminister zabúda povedať, je, že v roku 2010 ministerstvo financií na celý rok zastavilo všetky práce na eHealthe. Čiže, tam došlo k omeškaniu, tam sa to celé zastavilo," zdôvodnila ministerka. Podľa dnes schváleného zákona by poistenci od zdravotných poisťovní mali do konca roku 2015 dostať preukaz s elektronickým čipom. To má umožniť elektronickú identifikáciu občana.



Zvolenskú dnes sklamalo len to, že opoziční poslanci sa ostro postavili proti tretej etape zvyšovania platov lekárov. Ide totiž podľa nej o plnenie záväzku minulej vlády. "Bolo pre mňa naozaj prekvapenie, že realizujeme záväzok niekoho, kto ho dal a on sa teraz pýta, kde na to chceme vziať peniaze. On, keď sa zaväzoval, nevedel, kde tie peniaze sú?" spytovala sa ministerka. Zvýšenie platov v tretej etape súčasné vedenie ministerstva podľa nej vyrokovalo s poisťovňou aj všetkými nemocnicami. Garancia ďalšej etapy zvyšovania platov lekárov je bližšie k realizácii, keďže poslanci dnes posunuli do druhého čítania návrh novely zákona o zdravotnom poistení, ktorá okrem iného upraví aj platy. Zvýšenie vychádza z dohody medzi ministerkou a Lekárskym odborovým združením (LOZ).