Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Žilinský kraj

Novým primátorom Žiliny sa stal PETER FIABÁNE

Na snímke kandidát na primátora mesta Žiliny Peter Fiabáne reaguje na priebežné výsledky volieb do orgánov samosprávy obcí počas volebnej noci v Žiline nedeľu 11. novembra 2018. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Fiabáne nezávislý kandidát s podporou OĽaNO, SaS, Sme rodina, Nova, Progresívne Slovensko, OKS, Šanca.

Žilina 11. novembra (TASR) – Primátorom mesta Žilina bude 55-ročný Peter Fiabáne, nezávislý kandidát s podporou OĽaNO, SaS, Sme rodina, Nova, Progresívne Slovensko, OKS, Šanca. V sobotňajších komunálnych voľbách zvíťazil spomedzi siedmich kandidátov. Vyplýva to zo zápisnice, ktorú zverejnila mestská volebná komisia na internetovej stránke mesta Žilina.

Peter Fiabáne získal 13.876 hlasov (48,06 percenta) z 28.872 platných hlasov. Volebná účasť v Žiline dosiahla 41,30 percenta.

"Pre mňa je obrovský záväzok a zodpovednosť, aby som nesklamal dôveru, ktorú som dostal. Ďakujem všetkým Žilinčanom, že prišli voliť. Teším sa na ďalšie dni, pretože pre mňa osobne budú znamenať maximum úsilia, aby v našom meste zavládol väčší pokoj, radosť, spokojnosť zo života. Aby naše mesto nabralo nový dych a aby sme sa stali mestom, na ktoré budeme hrdí. Kde budeme radi žiť, budeme sa radi vracať a o ktorom sa bude na Slovensku často v dobrom hovoriť," povedal Fiabáne po ohlásení víťazstva.



Za dôležitú považuje aj spoluprácu s novým poslaneckým zborom. "Mojou prvou úlohou je sa s nimi stretnúť a rozprávať sa. Povedať si, skúsme dať nabok všetko to, čo bolo zlé. A skúsme sa baviť o tom, čo vieme spoločne urobiť pre toto mesto. Odchádzam zo zastupiteľstva ako poslanec, ktorý ho nerozdeľoval. Dokonca tvrdím, že som hľadal v zastupiteľstve vždy nejaký kompromis. Považujem to za svoju silnú stránku, vedieť robiť kompromisy, vedieť počúvať a hľadať riešenia," dodal Fiabáne.





Profil Petra Fiabáneho


Peter Fiabáne sa narodil 29. júna 1963 v Žiline. Vyrastal na Hlinách VII, na Saleziánskej ulici, kde prežil väčšinu života. Od detstva sa venuje športu, hlavne plávaniu. Na Fakulte telesnej výchovy a športu Univerzity Komenského (FTVŠ UK) v Bratislave v roku 1987 vyštudoval učiteľstvo, odbor telovýchova/ruština. Po štúdiu absolvoval povinnú jednoročnú vojenskú službu.

Po návrate z vojenskej služby pôsobil v rokoch 1988-1992 ako učiteľ v Žiline na Základnej škole (ZŠ) na Závaží. V tom istom období začal popri zamestnaní pôsobiť ako tréner v Klube športového potápania (KŠP) Delfín Žilina a v rokoch 1992-1995 bol trénerom slovenskej reprezentácie v plutvovom plávaní a rýchlostnom potápaní. Po odchode zo školstva v roku 1992 pracoval krátke obdobie v súkromnom sektore ako obchodný zástupca farmaceutickej firmy.

V roku 1997 založil Klub plaveckých športov (KPŠ) Nereus Žilina. Počas posledných dvoch desaťročí zastával funkciu riaditeľa plaveckej školy a súčasne aj funkciu predsedu KPŠ Nereus. Počas 20 rokov Nereus vyrástol v najväčší plavecký klub na Slovensku. V rokoch 2008-2012 bol Fiabáne predsedom Slovenského plaveckého zväzu.

Klub získal za rok 2017 prestížne ocenenie Via Bona Slovakia za zodpovedné podnikanie. Peter Fiabáne je tiež každoročne organizátorom Žilinského triatlonu, jediného triatlonového preteku na Slovensku, ktorý v tomto roku získal štatút pretekov Európskeho pohára juniorov.

Poslancom mestského zastupiteľstva v Žiline je Peter Fiabáne už štvrté volebné obdobie od roku 2002. Jeho prvé poslanecké štyri roky spadali ešte do funkčného obdobia Jána Slotu, Fiabáne vtedy pravidelne vystupoval proti praktikám bývalého žilinského primátora.

Peter Fiabáne je spoluautorom Žilinského grantového systému a dlhodobo je jedným z najaktívnejších poslancov mestského zastupiteľstva.

Vo voľnom čase aktívne športuje, venuje sa turistike a cykloturistike, úspešne absolvoval niekoľko maratónov a pretekov v triatlone, vrátane niekoľkých súťaží Ironman.

Žije v Žiline s manželkou Annou. Majú dve dospelé deti, Martinu (27) a Michala (30)