Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Žilinský kraj

Búrky spôsobili na strednom Slovensku množstvo výpadkov elektriny

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Tisícky odberateľov v Žilinskom aj Banskobystrickom kraji to pocítili v podobe kratších alebo dlhších výpadkov. TASR informoval hovorca SSD Miroslav Gejdoš.

Žilina/Banská Bystrica 2. septembra (TASR) - Územie stredného Slovenska zasiahli v nedeľu intenzívne búrky, ktoré spôsobili rozsiahle výpadky elektriny. Spoločnosť Stredoslovenská distribučná (SSD) zaznamenala v priebehu dňa viacero porúch na vedeniach vysokého aj nízkeho napätia. Tisícky odberateľov v Žilinskom aj Banskobystrickom kraji to pocítili v podobe kratších alebo dlhších výpadkov. TASR informoval hovorca SSD Miroslav Gejdoš.

Najčastejšou príčinou výpadkov boli prepätie, popraskané izolátory, potrhané vodiče a konáre na vedení. „Situácia sa zatiaľ nepremenila v kalamitný stav a elektrikári ju majú pod kontrolou. Počasie je však stále premenlivé, preto sa nedá odhadnúť, čo prinesú nočné hodiny,“ uviedol Gejdoš.

Aktuálne sú bez elektriny oravské obce Zubrohlava a Vavrečka, kde popraskali izolátory na vysokom napätí. Podľa hovorcu by pohotovostná služba SSD mohla dodávku elektriny obnoviť do troch hodín. V rovnakom čase by sa mohli dočkať elektriny aj obyvatelia Pohorelej z okresu Brezno, kde je v tomto čase pre popadané stromy odstavených 12 trafostaníc.

„O niečo horšie to vyzerá v Detve, konkrétne v mestskej časti Piešť. V tejto oblasti popadali vodiče vysokého napätia a ich oprava bude možná vzhľadom na situáciu a bezpečnosť až zajtra,“ priblížil Gejdoš.

Na úrovni nízkeho napätia eviduje SSD tiež niekoľko porúch. "Nie je vylúčené, že niektoré z nich sa elektrikárom podarí vyriešiť až zajtra. Distribučná spoločnosť využíva všetky potrebné kapacity na to, aby obnovila dodávku elektriny na všetkých odberných miestach. V niektorých prípadoch to však bezpečnosť a okolnosti nedovoľujú tak rýchlo, ako by si sme si predstavovali,“ uzavrel.