Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Žilinský kraj

Cestovateľský festival v Martine ponúka obrázky z rôznych kútov sveta

Ilustračné foto. Foto: TASR/Daniel Veselský

Festival sa koná na viacerých miestach, ktoré sú dané charakterom jednotlivých festivalových dní.

Martin 4. novembra (TASR) – Piaty ročník Martinského cestovateľského festivalu, ktorý sa začal dnes v Martine, ponúka do 7. novembra prostredníctvom premietania fotografií, filmov a diskusie s cestovateľmi priestor na spoznávanie kultúrnych a spoločenských rozdielov v rôznych kútoch sveta. TASR o tom informoval manažér pre fotografiu, film a vzdelávanie Turčianskeho kultúrneho strediska (TKS) v Martine Radoslav Pančík.

"Rovnako ako v predchádzajúcich ročníkoch cestovateľského festivalu i tento rok sa snažíme o sprostredkovanie nezabudnuteľných zážitkov z krajín, pre mnohých z nás tak vzdialených, o výmenu informácií a skúseností zanietených cestovateľov, o zbližovanie sa ľudí so spoločnou záľubou. Aj tento rok je festival určený nielen širokej verejnosti, ale aj mládeži turčianskych škôl," uviedol Pančík.

Doplnil, že súčasťou festivalu je súťažná výstava fotografií. "Okrem nej sú pre návštevníkov pripravené autorské výstavy umeleckej fotografie Beáty Kubíkovej, Martina Pročka, Radima Zimana či Martina Siptáka. Predstavíme výber fotografií z workshopov pripravených pre pacientov psychiatrickej liečebne s názvom Osudy. Program festivalu obohatí mnoho sprievodných podujatí. Počas celého festivalu predstavíme filmy z festivalu Jeden svet. Tešíme sa, okrem iného, na zaujímavé hudobné produkcie, tvorivé dielne a hry v podaní skautov z Vrútok a Národného parku Veľká Fatra," dodal manažér pre fotografiu, film a vzdelávanie TKS.

Festival sa podľa neho koná na viacerých miestach, ktoré sú dané charakterom jednotlivých festivalových dní. "Začíname v novej útulnej kaviarni v kine Strojár. Druhý deň pokračujeme vo Veľkej zasadačke Slovenského národného múzea. Novým prvkom festivalu bude priestor tretieho festivalového dňa - Chata na Martinských holiach. Na festivalové prezentácie na Martinských holiach sa mimoriadne tešíme. Tretí deň bude spojený s nočným zostupom z chaty, čo vidíme ako milé obohatenie festivalového maratónu. Záverečný, a zároveň najdlhší festivalový deň bude v kine Strojár," uzavrel Pančík.

Piaty ročník Martinského cestovateľského festivalu pripravili Martinský klub priaznivcov cestovania, TKS v Martine v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja a Slovenské národné múzeum v Martine.