Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Žilinský kraj

Za 15 rokov našlo v DKC Náruč útočisko vyše 600 detí a 50 mamičiek

Ilustračné foto Foto: 3.bp.blogspot.com

Občianske združenie Náruč – pomoc deťom v kríze, ktoré vzniklo v roku 1997, prevádzkuje aj dve poradenské centrá pre obete násilia.

Žilina 15. marca (TASR) – Bránami detského krízového centra (DKC) Náruč v Žiline prešlo za 15 rokov viac než 600 detí a útočisko v ňom našlo aj 50 mamičiek s deťmi, ktoré boli obeťou domáceho násilia. TASR to pri príležitosti 15. výročia povedal riaditeľ DKC Náruč Róbert Braciník.

"Deti, ktoré sa k nám dostávajú, sú obeťou násilia zo strany najbližších. Sú týrané, zneužívané alebo zanedbávané. Umiestňuje ich k nám buď súd, alebo sú nám zverené do starostlivosti na základe dohody s ich rodičmi na rehabilitačný pobyt. A zostávajú tu zhruba pol roka," povedal Braciník.

V DKC Náruč sa im podľa neho venuje tím odborníkov a pomáha im terapeuticky z hľadiska psychologického aj sociálneho. "Snažíme sa pracovať s ich pôvodnými rodinami. Veľkú časť našej práce zaberá liečenie ako keby zanedbaných zdravotných ťažkostí týchto detí. Veľa zanedbaného majú v škole. V tom nám pomáha množstvo dobrovoľníkov, ktorí prichádzajú vo voľnom čase a pomáhajú deťom pripravovať sa do školy, dobehnúť zameškané. Sú to študenti, ale aj dospelí, ktorí takto venujú čas deťom," podotkol riaditeľ DKC Náruč.

Doplnil, že kapacita krízového centra je 22 miest. "O deti sa stará 17 profesionálov, z toho dvaja pracujú na čiastočný úväzok. Náruč je prevažne financovaná zo zdrojov zo štátu a zo samosprávy. Tie však nepokrývajú v plnom rozsahu naše potreby. Asi 30 percent financií tvoria dary, projekty, granty a 2 percentá," uviedol Braciník.

Pripomenul, že občianske združenie Náruč – pomoc deťom v kríze, ktoré vzniklo v roku 1997, prevádzkuje aj dve poradenské centrá pre obete násilia. "V Čadci vzniklo v roku 2005, v Žiline v roku 2007. A spolu sa zaslúžili o to, že sme poskytli špecializované sociálne poradenstvo vyše 2500 klientom," dodal Braciník.