Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Žilinský kraj

Autobusy SAD Žilina prepravili minulý rok 25,3 milióna cestujúcich

Autobus MHD Foto: Tomáš Gerši/TASR

TASR o tom informovala hovorkyňa SAD Žilina Ivana Strelcová.

Žilina 16. marca (TASR) – Autobusy spoločnosti SAD Žilina za rok 2014 prepravili 25,3 milióna cestujúcich a najazdili takmer 18 miliónov kilometrov. TASR o tom informovala hovorkyňa SAD Žilina Ivana Strelcová.

Najvýznamnejšími nákladmi SAD Žilina sú podľa nej osobné náklady na zamestnancov. „Predstavujú zhruba tretinu všetkých nákladov. Okrem miezd a odvodov ich tvoria sociálne a zdravotné poistenie a príspevky na stravovanie. Z celkového počtu 530 zamestnancov je až 440 vodičov, ktorých odmeňovanie, neustále zvyšovanie kvalifikácie a starostlivosť o zdravotnú a psychickú pohodu v rámci platnej legislatívy patria k prioritám spoločnosti,“ uviedla hovorkyňa.

Druhou najväčšou položkou je nafta. „Za tú firma platí mesačne zhruba 380.000 eur. Pozitívom je, že oproti vlaňajšku sa priemerná cena nafty znížila a veríme, že tento trend bude pokračovať aj v tomto roku,“ dodala Strelcová.

Dôležitou skupinou sú náklady súvisiace s kúpou autobusov. „Dnes viac ako 70 % kilometrov zabezpečujú nové, bezpečné a moderné autobusy. Rozsiahla obnova autobusov v posledných rokoch sa významne prejavila v znížení nákladov na opravy autobusov. Udržiavanie nákladov spoločnosti na primeranej úrovni a ich neustále zefektívňovanie je nevyhnutné pre trvalo udržateľný rozvoj spoločnosti a zárukou poskytovania kvalitných služieb modernej autobusovej dopravy,“ podotkla hovorkyňa SAD Žilina.

„Akciová spoločnosť SAD Žilina patrí medzi najväčšie dopravné spoločnosti v autobusovej doprave na Slovensku. Hlavná činnosť je zameraná na vykonávanie prímestskej autobusovej dopravy na hornom Považí, Kysuciach a Turci. SAD Žilina vykonáva aj mestskú hromadnú dopravu v mestách Martin, Vrútky, Čadca a Kysucké Nové Mesto,“ uzavrela Strelcová.