Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Žilinský kraj

Erb obce Závažná Poruba pripomína slávne murárske tradície

Logo obce Závažná Poruba Foto: Závažná Poruba

V modrej siluete nízkotatranského vrchu Poludnica je skrížené strieborné murárske kladivko s kelňou so zlatými rukoväťami.

Závažná Poruba 7. augusta (TASR) – Oficiálne platný erb podhorskej liptovskej obce Závažná Poruba pripomína už viac ako dve desaťročia slávnu tradíciu murárstva pod majestátnou Poludnicou. Výtvarný návrh pochádza z dielne akademického maliara a rodáka zo Závažnej Poruby Bohuslava Ševčíka.

„Keďže sa nezachoval žiadny konkrétny podklad v podobe starého pečatidla s jednoznačne identifikovateľným symbolickým motívom predložilo v roku 1993 obecné zastupiteľstvo návrh novotvaru erbu. Na tomto základe ho následne schválila štátna heraldická komisia,“ vysvetlil pre TASR starosta Pavel Baráni.

V modrej siluete nízkotatranského vrchu Poludnica je skrížené strieborné murárske kladivko s kelňou so zlatými rukoväťami. „Tento symbol sprítomňuje slávnu murársku tradíciu mnohých generácií našich predkov. Pripomína napríklad majstrovstvo peštianskych murárov,“ pokračoval starosta Závažnej Poruby.

„Všetci obyvatelia našej dediny prijali postupne tento erb za svoj ako symbol zdravej hrdosti a lokálpatriotizmu. Veľmi vhodne prenáša naše historické korene do súčasnosti. Pôvod a podstata nášho erbu púta pozornosť početných turistických návštevníkov, ktorí k nám radi prichádzajú v lete i v zime,“ dodal Baráni.