Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Žilinský kraj

Hennlich vybuduje v Košťanoch nad Turcom nový areál za 4,5 mil. eur

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Celková plocha pozemkov, na ktorých nový areál vyrastie, predstavuje 10.000 štvorcových metrov.

Košťany nad Turcom 11. marca (TASR) - Strojárska firma Hennlich, s. r. o., ktorá je súčasťou strojárskej skupiny HENNLICH pôsobiacej v 17 krajinách, plánuje v Košťanoch nad Turcom neďaleko Martina vybudovať nový areál. V dvoch etapách chce investovať 4,5 milióna eur a vytvoriť 85 nových pracovných miest. Na tlačovej konferencii o tom dnes v Košťanoch nad Turcom informoval konateľ spoločnosti Hennlich Pavel Šumera.

Firma Hennlich chce tento rok získať všetky povolenia, aby v roku 2016 začala stavať. „Prvú etapu by sme chceli ukončiť v roku 2016. Bezprostredne potom budeme pokračovať a druhú etapu chceme ukončiť v roku 2018. Celková investícia v prvej etape je dva milióny eur a vznikne zhruba 35 nových pracovných mieste, lebo dnes tu už nejakých ľudí máme. Po druhej etape bude celkový počet nových pracovných miest 85. Celkové náklady, vrátane druhej etapy, sú 4,5 milióna eur,“ uviedol Šumera.

Výstavba areálu je podľa neho súčasťou novej stratégie významnejšieho posilňovania pozície priemyselného distribútora pre podniky a výrobné závody na Slovensku. „Naša firma už viac ako 20 rokov pôsobí v Bratislave, kde máme tiež vlastný areál. Rozhodli sme sa však postaviť ďalší v Košťanoch nad Turcom, ktoré sú pre nás strategicky položené. Veríme v ďalší rast slovenského priemyslu, kde sú našimi hlavnými zákazníkmi strojárske firmy, automobilky, podniky v chemickom priemysle či huty,“ doplnil konateľ spoločnosti Hennlich.

Celková plocha pozemkov, na ktorých nový areál vyrastie, predstavuje 10.000 štvorcových metrov (m2). „V prvej etape ide o rozlohu zhruba 2500 m2. Jej súčasťami budú administratívna časť, 'inteligentné' sklady, výrobná časť a tiež časť pre výskum a vývoj,“ dodal Šumera.

Firma Hennlich, s. r. o., Martin, pôsobí na Slovensku od roku 1991. S viac ako 30 spolupracovníkmi je partnerom pre spoločnosti zo strojárskeho, automobilového, chemického, papierenského či hutníckeho priemyslu. Má skúsenosti s dodávkami komponentov aj celých systémov pre výrobcov ocele, energií, investičných celkov a hydrauliky. Firma je súčasťou európskej skupiny HENNLICH. História skupiny siaha do roku 1922, keď v severočeskom Duchcove založil Hermann A. Hennlich firmu špecializovanú na dodávky pre strojárstvo a bane. Od konca 2. svetovej vojny spoločnosť sídli v rakúskom Schärdingu. Po roku 1989 rozšírila aktivity aj do ďalších krajín strednej a východnej Európy. Spolu s viac ako 500 spolupracovníkmi pôsobí okrem Slovenska v ďalších 16 krajinách strednej a východnej Európy.