Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Žilinský kraj

Históriu zimných športov v L. Mikuláši prezentuje nová výstava

Ilustračná snímka Foto: TASR/Milan Kapusta

Výstava pripomína obdobie výstavby lyžiarskeho strediska Jasná Nízke Tatry, lyžovania na Háji a v Demänovskej doline či históriu hokeja v meste.

Liptovský Mikuláš 8. februára (TASR) - V predvečer zimných olympijských hier v juhokórejskom Pchjongjangu sprístupnilo mestské Múzeum Janka Kráľa v Liptovskom Mikuláši novú výstavu zameranú na športovú činnosť v meste v priebehu minulého storočia. Umeleckú prezentáciu s názvom „Zimné športy v Liptovskom Mikuláši a okolí“ si môžu záujemcovia a návštevníci múzea prezrieť do konca zimnej turistickej sezóny.

Na počiatky zimných športov na Liptove si počas štvrtkovej vernisáže zaspomínal rodák z Liptova, dlhoročný turista a nadšenec lyžovania Karol Špánik. „Samozrejme, lyžovanie malo v Liptovskom Mikuláši veľkú tradíciu, pretože mesto v 40. rokoch 20. storočia usporadúvalo preteky na obecnej lúke. Sám ako stredoškolák som sa často zúčastňoval aj pretekov v obrovskom slalome,“ načrtol.

Výstava pripomína obdobie výstavby lyžiarskeho strediska Jasná Nízke Tatry, lyžovania na Háji a v Demänovskej doline či históriu hokeja v meste. „Najznámejší hokejista, ktorý pochádza z Liptovského Mikuláša - Ján Starší, sa stal hokejovou hviezdou bývalého Československa,“ povedal Špánik.

Podľa neho sa v minulosti hrávalo na prírodnom ľade, predsezónne prípravy hokejistov boli pri obci Benice. „Už v druhej polovici novembra sa tam tvoril ľad a chodili sme tam hrávať hokej,“ priblížil.

Prezentácia športu na Liptove bude sprístupnená vo výstavnej sieni múzea na Námestí osloboditeľov do 23. apríla.