Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Žilinský kraj

Komunálne voľby sa začali bez problémov, v Skalitom volia od 6. hodiny

Na snímke hlasovacie lístky vo volebnej miestnosti. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Od ôsmej hodiny zasadá Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán.

Bratislava 10. novembra (TASR) - Komunálne voľby sa na Slovensku začali bez problémov. V obci Skalité v okrese Čadca volia obyvatelia od šiestej hodiny, v ostatných obciach od siedmej. Po otvorení volebných komisií to potvrdila riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán na ministerstve vnútra Eva Chmelová.

"Podľa informácií, ktoré máme, nevznikol žiadny problém," uviedla s tým, že od ôsmej zasadá Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán. "Bude riešiť podnety, ktoré bude považovať za nevyhnutné. Priorita je, aby voľby prebehli bez problémov," doplnila Chmelová. Členovia štátnej volebnej komisie by sa mali ísť pozrieť aj do volebných miestností.

Nových starostov, primátorov a komunálnych poslancov si volia obyvatelia v takmer 3000 miest a obcí. Volebné miestnosti zostanú otvorené do 22. h. Počas volebného dňa platí moratórium, za jeho porušenie hrozia pokuty.



Voliť môže viac ako 4,4 milióna obyvateľov, a to plnoletí občania SR aj cudzinci. Hlasy možno odovzdať iba v mieste trvalého bydliska. Vo volebnej miestnosti sa občania SR preukazujú platným občianskym preukazom, cudzinci dokladom o pobyte pre cudzinca.

Voliči, ktorým zdravie bráni ísť voliť, môžu požiadať obec počas volebného dňa o prenosnú volebnú schránku. Tá však za nimi nemôže prísť do iného okrsku, iba do toho ich. Preferovaným kandidátom odovzdáva volič hlas tým, že zakrúžkuje jeho číslo. Nepoužité alebo nesprávne upravené hlasovacie lístky musí volič odložiť do schránky, ktorá je na to určená. Inak sa dopustí priestupku, za ktorý je pokuta 33 eur.