Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

Výročie úmrtia umelca M. Adamčiaka si Ružomberčania pripomenú výstavou

Na archívnej snímke výstava diel Milana Adamčiaka. Foto: TASR - Andrej Galica

Na výstave budú sprístupnené partitúry zo zbierok štátnych a mestských galérii na Slovensku, štyri zvukové objekty aj ukážky z jeho poézie.

Ružomberok 14. februára (TASR) – Prvé výročie úmrtia neo-avantgardného umelca Milana Adamčiaka si Ružomberčania pripomenú výstavou „Adamčiak, začni!", ktorá predstaví jeho tvorbu od 60. rokov až po súčasnosť. Vernisáž spojená s udelením Ceny mesta Ružomberok – in memoriam sa uskutoční vo štvrtok (15. 2.) popoludní v Galérii Ľ. Fullu.

„Išlo o nesmierne inšpiratívneho človeka, ktorý aj na sklonku života dokázal osloviť hĺbkou a šírkou poznania, špecifickou charizmou i svojským humorom zvlášť mladé publikum," priblížila Marianna Stančoková z Občianskeho združenia RosArt.

Na výstave budú sprístupnené prevažne grafické partitúry zo zbierok štátnych a mestských galérii na Slovensku, štyri zvukové objekty, video nahrávky dokumentujúce výstavu v Slovenskej národnej galérii (SNG), fotografie z podujatí a ukážky z jeho poézie. „Originalita a genialita, ktorou Milan nadchýnal a nadchýna široké publikum, tiež fakt že sa začiatky jeho umeleckej formácie viažu k Ružomberku a nesmierna inšpiratívnosť tejto svojráznej osobnosti boli dôvodmi, prečo sme iniciovali sprístupnenie jeho výstavy aj v Ružomberku," uviedla Stančoková. Hoci sa podľa nej občas vedú polemiky o tom, či má Ružomberok osobnosti, Adamčiak je jasným príkladom, že v tejto veci sú výmeny názorov zbytočné.

Retrospektívnu výstavu intermediálnej tvorby Milana Adamčiaka pripravila Slovenská národná galéria v Bratislave. Archívne foto.
Foto: SNG


Dôležitou súčasťou výstavy bude aj prezentácia šiestich monografií z pera Michala Murina, ktorý sa osobe a tvorbe tohto umelca už roky systematicky venuje, za čo mu bola udelená v roku 2017 aj Cena primátora mesta Ružomberok. „Publikácie komplexne mapujú Adamčiakovu tvorbu naprieč žánrami a desaťročiami jeho tvorivého bádania. Dve z nich boli vydané práve pri príležitosti výstavy v SNG," povedala Stančoková.

Výstava potrvá do 15. marca.