Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Žilinský kraj

Kupón poštovej známky zdobí okrídlené srdiečko maliara J. Kudličku

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Zaujímavosťou vydanej valentínskej poštovej známky je QR kód na sprístupnenie videonahrávky populárnej skladby o láske skupiny Elán z veľkého pražského koncertu.

Dolný Kubín 13. februára (TASR) – Ústredným motívom personalizovaného kupónu známky, ktorú vydala Slovenská pošta pri príležitosti sviatku zamilovaných, je reprodukcia diela akademického maliara Jána Kudličku, anjelsky okrídleného srdiečka, zo zbierok Oravskej galérie, ktorá si pripomína 50. výročie založenia.

„Toto originálne výtvarné dielo sa k nám dostalo ako ozdobná súčasť novoročného pozdravu, ktorý nám ešte v roku 1998 poslal náš dlhoročný blízky spolupracovník, renomovaný výtvarník a pedagóg Janko Kudlička z neďalekého Ružomberka,“ uviedla pre TASR riaditeľka Oravskej galérie Eva Ľuptáková.

Zároveň spresnila, že je to už štvrté dielo zo zbierkového fondu Oravskej galérie, ktoré ozdobilo poštovú známku. „Radi sme prijali túto ponuku Slovenskej pošty, aby sme príležitostne pripomenuli naše jubileum a nesmiernu bohatosť našich zbierok, v ktorých sa nachádza viac ako 8500 vzácnych artefaktov od gotiky až po súčasnosť,“ pokračovala.

„Mimochodom, tohto roku pripravujeme spoločnú výstavu tvorby Jána Kudličku a jeho syna Borisa, svetoznámeho scénografa,“ dodala riaditeľka Oravskej galérie. Zaujímavosťou vydanej valentínskej poštovej známky je QR kód na sprístupnenie videonahrávky populárnej skladby o láske skupiny Elán z veľkého pražského koncertu.