Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Žilinský kraj

O ceste Pacifickou hrebeňovkou porozpráva cestovateľ Chrapčiak

Na snímke Vladimír Chrapčiak. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Chrapčiak je len druhým Slovákom, ktorý túto trasu prešiel. Pacifická hrebeňovka sa začína v USA na hraniciach s Mexikom a prechádza cez celú Kaliforniu, Oregon a Washington až do Kanady.

Liptovský Mikuláš 3. februára (TASR) – Zážitky z putovania jednou z najťažších peších trás sveta, Pacifickou hrebeňovkou, vyrozpráva návštevníkom Slovenského múzea ochrany prírody a jaskyniarstva (SMOPaJ) cestovateľ Vladimír Chrapčiak.

Ekopodujatie s názvom „4282 kilometrov za 183 dní, Pacific Crest Trail“ sa uskutoční v stredu 13. februára o 15.30 h v priestoroch múzea v Liptovskom Mikuláši. TASR o tom informovala riaditeľka SMOPaJ Dana Šubová.

Chrapčiak je len druhým Slovákom, ktorý túto trasu prešiel. Pacifická hrebeňovka sa začína v USA na hraniciach s Mexikom a prechádza cez celú Kaliforniu, Oregon a Washington až do Kanady cez sedem národných parkov a 48 divočín.

„Prešiel som okolo Mohavskej púšte, suchej vyprahnutej krajiny so stromami a lesmi len vo vyšších polohách, pokračoval som cez High Sierra s jazerami a zasneženými štítmi. Navštívil som Yosemity Valley, putoval som lesmi severnej Kalifornie aj pomerne plochou krajinou s množstvom jazier v Oregone. Obdivoval som nádherné hory a jazerá vo Washingtone nápadne pripomínajúce Vysoké Tatry,“ priblížil cestovateľ.

Pracovníčka múzea jaskyniarstva Eva Mauritzová pripomenula, že pozývajú všetkých záujemcov zoznámiť sa s nevšednými zážitkami a skúsenosťami cestovateľa. „Pacifická hrebeňovka určite dokonale preverí nielen fyzické zdatnosti, ale aj psychiku každého, kto nájde odvahu a pokúsi sa o jej zdolanie,“ dodala.