Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Žilinský kraj

Lampiónový sprievod navštívili stovky Ružomberčanov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Andrej Galica

Súčasťou rokmi zaužívaného lampiónového sprievodu mestom je už tradične aj benefičná aktivita - tento rok to bola potravinová zbierka Pomôžme.

Ružomberok 9. novembra (TASR) – Niekoľko stoviek Ružomberčanov sa v piatok popoludní zhromaždilo v Parku Štefana N. Hýroša, aby svetielkami z lampášov rozžiarili ulice mesta a zároveň pomohli sociálne slabším. Súčasťou rokmi zaužívaného lampiónového sprievodu mestom je už tradične aj benefičná aktivita - tento rok to bola potravinová zbierka Pomôžme.

„Lampiónový sprievod svätého Martina dnes píše už osemročnú históriu. Takýto typ podujatia sa veľmi zapáčil a osvedčil nielen nám organizátorom, ale aj ľuďom, ktorí na akciu pravidelne zavítajú. Stráviť pekné popoludnie sem prišli najmä rodičia s deťmi, čo je skvelé,“ priblížila pre TASR Gabriela Demčáková z ružomberskej radnice.

Úvodný program patril detskému divadlu v réžii Muzikálovej súkromnej základnej umeleckej školy Alkana a následne sa Ružomberčania vydali do ulíc mesta. Aby bol sprievod zaujímavejší, niesol sa v hesle "Nie je nič krajšie, ako prísť s vlastnoručne vyrobeným lampiónom". Mnohé deti si tak uplynulý týždeň vyrobili svoje lampióny samy - na tvorivej dielni Fullampión, ktorú pripravila Galéria Ľudovíta Fullu.

„Svätý Martin, po ktorom nesie podujatie pomenovanie, bol patrónom chudobných a biednych. Preto je aj náš lampiónový sprievod spojený s benefičnou aktivitou. Tento rok je to zbierka suchých trvanlivých balených potravín, ktoré odovzdáme výdajni potravinovej banky v Ružomberku známej pod názvom Slniečko,“ uviedla Demčáková s tým, že banka slúži ľuďom, ktorí sú sociálne slabší a odkázaní na pomoc od druhých.

Podujatie financovalo a organizovalo mesto Ružomberok, sprievodné podujatia zabezpečili ďalší partneri.