Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Žilinský kraj

Ochranu kmeňov stromčekov v L. Mikuláši má zabezpečiť plastový krúžok

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Ochranné produkty pribudli na kmeňoch troch stoviek stromčekov v uplynulých dňoch. V prípade, že sa takýto postup osvedčí, mesto ho plánuje použiť pri každej novej výsadbe.

Liptovský Mikuláš 21. mája (TASR) – Ochranu kmeňov stromčekov pred ich poškodením pri kosbe majú v Liptovskom Mikuláši po novom zabezpečiť perforované plastové krúžky, ktoré zabránia zatrávneniu v blízkom okolí stromu. Ochranné produkty pribudli na kmeňoch troch stoviek stromčekov v uplynulých dňoch. V prípade, že sa takýto postup osvedčí, mesto ho plánuje použiť pri každej novej výsadbe. TASR informovala liptovskomikulášska hovorkyňa Viktória Čapčíková.

Krúžok sa prispôsobí akémukoľvek kmeňu, je možné ho použiť na stromčeky od sadeníc až po staré stromy. "Vďaka nemu nie je potrebné obkášať stromy v tesnej blízkosti kmeňa, takže ich neporaníme a tiež po kosení neostávajú okolo kmeňa trsy trávy," uviedol Adrián Avuk z dodávateľskej spoločnosti, ktorá má na produkt patent.

S vlahou podľa Avuka tiež nebude problém - konštrukcia lamely je perforovaná a zvažuje sa smerom ku kmeňu stromu, tak strom nevyschne.

Liptovskomikulášsky primátor Ján Blcháč vysvetlil, že radnica chce takýmto spôsobom ochrániť zároveň aj mestskú investíciu do stromčekov, pretože eliminuje množstvo stromov vyhynutých po zásahu strunovou kosačkou do kmeňa.

Mesto Liptovský Mikuláš je prvým mestom na Slovensku, ktoré využíva takúto formu ochrany stromov. Produkt podľa hovorkyne mesta navyše plní aj estetickú funkciu. "Na rozdiel od často používaných orezaných PET fliaš splynie s verejným priestranstvom, záhradou či parkom," uzavrela.