Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Žilinský kraj

Festival Dotyky a spojenia ponúkne 37 divadelných predstavení

Tlačová konferencia martinského Slovenského komorného divadla, na archívnej snímke zľava riaditeľ SKD Martin a festivalu František Výrostko, programový riaditeľ festivalu Róbert Mankovecký a členka dramaturgickej rady festivalu Lenka Dzadíková. Foto: TASR/Štefan Puškáš.

Ambíciou festivalu je vyhľadávať a prezentovať najzaujímavejšie a najinšpiratívnejšie divadelné produkcie.

Martin 11. júna (TASR) – Tohtoročný 11. ročník nesúťažného festivalu Dotyky a spojenia v Martine, ktorý prezentuje aktuálnu tvorbu profesionálnych divadiel na Slovensku, ponúkne od 22. do 28. júna 37 predstavení 31 divadiel. Na tlačovej konferencii o tom dnes informoval riaditeľ Slovenského komorného divadla (SKD) v Martine František Výrostko.

„Ambíciou festivalu je vyhľadávať a prezentovať najzaujímavejšie a najinšpiratívnejšie divadelné produkcie. Dramaturgická rada zostavuje program festivalu s cieľom podchytiť najvýraznejšie trendy či problémy slovenského divadla v jeho obsahovej, formálnej aj žánrovej rozmanitosti. Festival je zrkadlom aktuálnej divadelnej tvorby, 11. ročník ju mapuje od apríla 2014 do apríla 2015,“ uviedol Výrostko.

Doplnil, že v hlavnom programe festivalu je 14 predstavení. „Plus ďalšie predstavenia pouličného divadla a vystúpenia, koncerty skupín, ktoré budú nielen vo večernom hlavnom programe na Divadelnom námestí, ale aj počas celého dňa. Každý deň sa tu bude striedať iná kapela a vždy budú dva koncerty. A tvorivé dielne pre deti, najmä po predstaveniach venovaných detskému divákovi, ktorých je päť. Festival je určený pre všetkých divákov, od najmenšieho až po toho najskôr narodeného,“ povedal riaditeľ martinského SKD.

Programová riaditeľka festivalu Dotyky a spojenia Monika Michnová pripomenula, že podujatie sa odohráva každý rok v priestoroch SKD, ktoré je jeho hlavným organizátorom. „Máme dva hracie priestory - Národný dom a Štúdio. Takisto sa snažíme programom zaplniť aj Divadelné námestie. Konkrétne hráme na veľkom pódiu, aj na uliciach pred divadlom,“ dodala Michnová.

Zdôraznila, že popri poskytnutí priestoru divadelníkom na konfrontáciu vlastnej práce s tvorbou iných divadiel je pre organizátorov rovnako dôležité podnecovanie kritickej reflexie tvorby. „Ku každej inscenácii hlavného festivalového programu sa uskutoční diskusia jej tvorcov s divákmi bezprostredne po predstavení a s vybranými kritikmi v rámci Kritickej platformy. Súčasťou programu festivalu bude tradične blok Dotyky a spojenia Junior, ktorý ponúkne najzaujímavejšie inscenácie študentov FDU AU v Banskej Bystrici a VŠMU v Bratislave,“ doplnila Michnová.

Hosťom tohtoročného festivalu bude v nedeľu (28. 6.) HaDivadlo Brno s inscenáciou hry Aloisa a Viléma Mrštíkovcov Maryša v réžii Lukáša Brutovského. „V sobotu a nedeľu obohatíme hracie priestory o šapito, v ktorom diváci môžu vidieť jedinečnú inscenáciu Teatra Tatro Majster a Margaréta – dramatizáciu kultového románu Michaila Bulgakova v nezvyčajnej atmosfére cirkusového stanu. Sprievodný program ponúkne už prvý deň (22. 6.) na veľkom pódiu na Divadelnom námestí koncert zložený z pôvodných piesní k úspešnému divadelnému sitkomu SKD Martin www.narodnycintorin.sk, spojený s krstom hudobného CD, autogramiádou interpretov a prekvapením pre všetkých divákov,“ uzatvoril riaditeľ SKD Martin.