Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Žilinský kraj

Matejovské Scholtzove dni priblížia osobnosť popradského rodáka

Mesto Poprad Foto: TASR/Oliver Ondráš

Podujatie trvá oddnes do nedele 17. septembra.

Poprad 15. septembra (TASR) - Mesto Poprad a Klub Matejovčanov pripravili pre verejnosť prvý ročník kultúrno–športovej a spoločenskej udalosti venovanej významnej osobnosti Matejoviec, a to Karolovi Augustovi Scholtzovi, zakladateľovi strojárskej dielne, z ktorej sa postupne stala známa továreň zamestnávajúca stovky obyvateľov Matejoviec. Podujatie trvá oddnes do nedele 17. septembra.

"Matejovské Scholtzove dni majú za cieľ oživiť kultúrno-spoločenské dianie v mestskej časti Popradu v Matejovciach. Súčasne majú za úlohu zvýšiť informovanosť o histórii tejto časti mesta a o významných osobnostiach, ktoré prispeli k rozvoju Matejoviec, ako aj celého regiónu," informoval Edmond Dragošek z Klubu Matejovčanov.

Nultý ročník podujatia Matejovských Scholtzových dní (MSD) sa uskutočnil vlani. "Veríme, že podujatie bude ďalej rásť a rozvíjať sa. Chceme, aby ponúkalo nielen kultivovanú spoločenskú zábavu, ale zároveň čo najviac motivovalo aj k objavovaniu histórie a súčasnosti Matejoviec," doplnil Dragošek.

Na úvod MSD sa v areáli Športcentra Zámoček uskutoční kultúrny program, v ktorom sa predstavia deti z materskej a základnej školy v Matejovciach, detský folklórny súbor Venček, folklórny súbor Vagonár, Aďa Majtnerová, Solus Dance Academy a Štefan Skrúcaný.

V sobotu (16.9.) je pripravený tenisový turnaj Matejovská antuka, futsalový turnaj miestnych firiem a športový päťboj rodín na sídlisku. V nedeľu (17.9.) sa v rímskokatolíckom Kostole sv. Štefana bude konať slávnostná svätá omša, následne sprievod z kostola položí kytice k hrobu rodiny Scholtz na matejovskom cintoríne. Program vyvrcholí koncertom opernej speváčky Zuzany Šveda v miestnom evanjelickom kostole.

Počas celého podujatia bude prezentovaná panelová výstava k 70. výročiu spojenia Popradu, ako aj výstava historických výrobkov.