Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Žilinský kraj

Mikulášsku kvapku krvi vo žilinskej nemocnici podporilo 23 darcov

Ilustračná snímka Foto: TASR/Jakub Kotian

Riaditeľ Ústavu hematológie a transfúziológie ÚVN SNP Ružomberok - FN Juraj Mitura vysvetlil, že nemocnica pre región udržiava isté zásoby krvi, ktoré sa však musia často dopĺňať.

Ružomberok 4. decembra (TASR) – S príchodom zimy v Ružomberku stúpa v porovnaní s ostatnými mesiacmi počet úrazov až o sto percent a mnohé z nich si vyžadujú okamžitú transfúziu krvi. Ústredná vojenská nemocnica (ÚVN) SNP Ružomberok - Fakultná nemocnica (FN) v spolupráci so Zdravotnou poisťovňou Dôvera preto v pondelok pripravila Mikulášsku kvapku krvi. Najcennejšiu tekutinu prišlo na hematológiu odovzdať 23 darcov.

Podľa hovorkyne ÚVN SNP Ružomberok – FN Petry Diškovej nemocnica každoročne počas vianočných sviatkov bojuje s nedostatkom krvi. "Pravidelní darcovia, z pochopiteľných dôvodov, trávia čas s rodinami, no potreba krvi je rovnaká ako v iných mesiacoch," uviedla pre TASR. Okrem toho je v regióne množstvo turistov a pribúda tak aj počet zranení súvisiacich so začiatkom lyžiarskej sezóny. "Vo chvíli, keď sa v regióne spustí sezóna, stúpne počet úrazov o ďalších dvesto percent v porovnaní s inými mesiacmi," doplnila.

Riaditeľ Ústavu hematológie a transfúziológie ÚVN SNP Ružomberok - FN Juraj Mitura vysvetlil, že nemocnica pre región udržiava isté zásoby krvi, ktoré sa však musia často dopĺňať. "Každý, kto prechádza cez Ružomberok vie, koľko automobilov, aké zápchy, problémy, koľko havárií je v najbližšom okolí," povedal a dodal, že je to prostredie, kde je prirodzený turistický ruch, zjazdovky, ľad a pády. Podľa jeho slov stačí, aby prišla jedna alebo dve havárie za noc a a zo zdanlivého prebytku je do rána nedostatok krvi. "Na jednotkové nočné liečenie jedného človeka sa musí poskladať desať a viac darcov," informoval.

Na hematologické oddelenie prišla aj Silvia, ktorá už 13 rokov pravidelne daruje krv. "Chcem týmto spôsobom pomôcť ľuďom, ktorí utrpia úraz. Získala som aj striebornú plaketu," povedala.