Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

Na horách je malá lavínová hrozba, tvoria sa však nestabilné dosky

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V noci mrzlo vo všetkých pohoriach od 1000 metrov nad morom, v poobedňajších hodinách očakáva HZS na mnohých miestach sneženie.

Liptovský Hrádok 1. februára (TASR) - Vo Vysokých Tatrách v polohách nad 2100 metrov nad morom platí mierne lavínové nebezpečenstvo, v Nízkych a Západných Tatrách, v Malej a Veľkej Fatre aktuálne prevláda malé ohrozenie lavínovými zosuvmi. Informoval o tom Anton Sedlák zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS).

„Za posledných 72 hodín napadlo do desať centimetrov nového prachového snehu. Silný vietor ho prefúkal na záveterné svahy, do žľabov a pod steny, kde vytvoril nestabilné snehové dosky,“ informoval Sedlák. Na náveterných stranách a v blízkosti hrebeňov je povrch snehu tvrdý a zľadovatený.

V noci mrzlo vo všetkých pohoriach od 1000 metrov nad morom, v poobedňajších hodinách očakáva HZS na mnohých miestach sneženie. Ráno fúkal mierny vietor prevažne južných smerov. „Snehová pokrývka je väčšinou tvrdá a zmrznutá, na mnohých miestach sa vytvorila kôra. Na severných stranách pohorí a v tieni sa dá stále nájsť suchý, nepremenený sneh z minulotýždňového sneženia,“ priblížil Sedlák.