Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Žilinský kraj

Nadšenci lyžovania sa po šiesty raz pustia do upratovania Chopka

Na archívnej snímke Chopok (2 024 m) v Nízkych Tatrách. Foto: TASR/Andrej Galica

Účastníci akcie Zelený Chopok budú upratovať zjazdovky a okolie horského strediska Jasná. Pripravuje sa aj výsadba mladých stromčekov v kalamitných zónach.

Demänovská Dolina 1. septembra (TASR) – Nadšenci lyžovania sa v piatok 7. septembra už po šiesty raz spoločne pustia do upratovania Chopka. Účastníci akcie Zelený Chopok budú upratovať zjazdovky a okolie horského strediska Jasná. Pripravuje sa aj výsadba mladých stromčekov v kalamitných zónach. TASR informovala manažérka Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Liptov Katarína Šarafínová.

"Takto pred rokom 301 ľudí vyčistilo Chopok zo severnej a južnej strany. Vyzbierali päť ton skál, ktoré komplikujú úpravu zjazdoviek, zatrávnili a zakryli senom jeden hektár lyžiarskych tratí, vysadili až 2000 mladých stromčekov a vyzbierali odpadky v stredisku a jeho okolí. Aj tentoraz očakávame zhruba rovnaký počet účastníkov, ktorí radi strávia čas s ľuďmi rovnakej krvnej skupiny pri práci," povedal riaditeľ strediska Jasná Matej Hulej.

Z roka na rok vyzbierajú účastníci menej odpadkov a aktivity tak smerujú najmä k tomu, aby sa Chopok zelenal vďaka vyčisteniu od skál, zatrávňovaniu a výsadbe stromčekov. "V tomto roku čaká Zelený Chopok v podstate už druhé dejstvo, nakoľko kopec sa čistil už na jar, po ukončení zimnej sezóny. Práve vtedy sa začali aj prvé prípravy na nadchádzajúcu zimu. Veľkou výhodou pri zasnežovaní zjazdoviek pred jej spustením tento rok môže byť fakt, že v stredisku si uskladnili minuloročný sneh," dodala Šarafínová s tým, že ho použijú ako podklad a ušetria tak nielen čas, ale aj financie pri technickom zasnežovaní lyžiarskych tratí.

Akciu realizuje OOCR Región Liptov v spolupráci s horským strediskom Jasná a použila na ňu aj prostriedky z dotácie Ministerstva dopravy a výstavby SR vo výške 8000 eur.