Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Žilinský kraj

Obec Žabokreky sa snaží zachovať si vidiecky ráz výstavby

Na snímke drevené súsošie v oddychovej zóne na Husom rínku v obci Žabokreky pri Martine 26. októbra 2018. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Žabokreky v okrese Martin sú podľa starostky Zuzany Valockej rozlohou najmenšou obcou v regióne Turca a pravdepodobne aj najľudnatejšou. Na necelých 500 hektároch v nej žije 1270 ľudí.

Žabokreky 27. októbra (TASR) – Žabokreky v okrese Martin sú podľa starostky Zuzany Valockej rozlohou najmenšou obcou v regióne Turca a pravdepodobne aj najľudnatejšou. Na necelých 500 hektároch v nej žije 1270 ľudí.

"Je tu hustá zástavba vidieckeho charakteru. Na individuálnu bytovú výstavbu máme pripravené ešte tri miesta. So stavebnou komisiou sme proti funkcionalistickým stavbám, ktoré sú čisto kozmopolitné. Záujemcom odkazujeme, že ak chcú bývať blízko pri Martine, budú musieť pochopiť, že chceme zachovať vidiecky ráz výstavby," povedala Valocká.

Na snímke oddychová zóna v obci Žabokreky pri Martine 26. októbra 2018.
Foto: TASR - Erika Ďurčová


Hustá zástavba bola aj dôvodom nedávnej rekonštrukcie verejného osvetlenia. "Je to pre bezpečnosť našich ľudí. Hoci máme veľa nových, prisťahovaných rodín, starneme a starší ľudia sa cítia bezpečnejšie, keď sú ulice osvetlené. Vidím, že sa vracia do ulíc život. Už to nie je ako pred desiatimi, 15 rokmi, keď sa ľudia zatvárali. Opäť začínajú vyhľadávať miesta na stretnutia. Možno to je aj tým, že bolo teplé leto. Ľudia opäť posedávajú na lavičkách ako kedysi," podotkla starostka Žabokriek.

Obľúbenými miestami odpočinku sú cyklotrasy v oddychovej zóne alebo miesta cisársko-kráľovskej poštovej cesty Magna Via. "V neďalekých lesíkoch a Urbárskych hájoch máme dve prekrásne odpočinkové miesta, ktoré sú výsledkom práce dobrovoľníkov. Ak ma niečo mrzí, tak dve minuloročné návštevy vandalov. Umiestnili sme aj fotopasce, aby sme tie miesta vedeli ochrániť a následne od vandalov vymáhať plnenie v podobe pracovného času. Nedá sa to zaplatiť, to, čo poškodia, sa dá len odrobiť," zdôraznila Valocká.

Oddychovú zónu podľa nej využívajú aj obyvatelia neďalekého Martina na rekreačný beh či cyklistiku. "Jedna cyklotrasa vedie po asfalte, od Martina cez Košťany a Žabokreky smerom do Necpalskej, Belianskej a Blatnickej doliny. Cyklisti si radi oddýchnu aj na ďalšej cyklotrase. Je nespevnená a veľmi vhodná aj pre bežcov, ktorí si šetria kĺby. Vedie zo Žabokriek cez Dražkovce do Dolného Kalníka," vysvetlila.

Na snímke odpočinková zóna na cyklotrase v obci Žabokreky pri Martine 26. októbra 2018.
Foto: TASR - Erika Ďurčová


Doplnila, že na jej trase sú dve odpočinkové miesta. "Jedno je kúsok za Žabokrekmi a voláme ho Mohylka. S dobrovoľníkmi sme tam v tomto roku zasadili 26 nových stromov. Postavili sme aj altánok, v ktorom sa bez problémov schová 20 ľudí. Počas leta sme zistili, že je to obľúbený cieľ nenáročných prechádzok či už starších ľudí, alebo aj Martinčanov. Ďalším miestom sú Urbárske háje. To už si vyžaduje lepšiu kondičku. Je to taký päť- až šesťkilometrový okruh, ktorý si s veľkou radosťou robia ľudia z našej aj susedných obcí," dodala Valocká.


Najväčší rozmach zažila obec na poštovej ceste Magna Via



Obec Žabokreky v okrese Martin zažila najväčší rozmach pred pol storočím, keď v nej zriadili prepriahaciu stanicu na cisársko-kráľovskej poštovej ceste Magna Via.

Podľa starostky Zuzany Valockej to bol dôvod pre rozvoj obchodu a prisťahovanie obyvateľov. "Žabokreky boli v tom čase významnejšie a väčšie ako mesto Martin. Pôvodne ich tvorilo niekoľko usadlostí, počas 735-ročnej histórie sa rozšírili minimálne desaťnásobne," uviedla Valocká.

Na snímke starostka obce Žabokreky pri Martine Zuzana Valocká 26. októbra 2018.
Foto: TASR - Erika Ďurčová


Názov Žabokreky pravdepodobne súvisí s močiarmi a kŕkaním žiab. "Z archeologického výskumu vieme, že prvá osada bola kúsok nad obcou, na území, ktoré sa označuje Kostolište. Odtiaľ sa obyvateľstvo presunulo do nie veľmi príjemnej oblasti, ktorá bola veľmi zamokrená. Prvý písomne dochovaný majiteľ sa volal Szambokreth - v tom čase sa aj priezviská tvorili a odvodzovali od pôvodného miesta, kde sa osoba nachádzala, alebo kde vlastnila pôdu," vysvetlila Valocká.

"Poštová cesta je pre nás zaujímavá aj preto, lebo máme na čo naviazať rôzne drobné programy. Máme čím sprítomniť históriu aj pre deti v škôlke a škole. Každý chceme byť niečím jedinečný a jedinečnosti sa najlepšie hľadajú v histórii," podotkla starostka Žabokriek.

Magna via má podľa nej historický odkaz, ktorým sa dá premostiť spred 500 rokov až do súčasnosti. „To, čo v minulosti zabezpečovala poštová cesta, teda prenos informácií, v súčasnosti zabezpečuje internet. A pretože žijeme modernými technológiami, aj naša obec sa pokúša získať dotáciu na wifi pripojenie,“ dodala Valocká.



České a slovenské obce so žabami v názve sa stretávajú už 16 rokov



Obyvatelia obce Žabokreky v okrese Martin sa už 16 rokov zúčastňujú na stretnutiach slovenských a českých obcí, ktoré majú v názve niečo spoločné so žabami.

Autorom myšlienky bol podľa starostky obce Zuzany Valockej Čech Roman Kliment z obce Nové Sedlo, časť Žabokliky. "Bol veľký recesista. Začal hľadať, pred 16 rokmi to až také jednoduché nebolo, lebo internet neposkytoval toľko informácií ako v súčasnosti. Ale bol úspešný. Našiel v Čechách všetky obce, ktoré majú v názve niečo spoločné so žabami. A niekto z Čechov, myslím si, že zo Žabovřesk, navrhol pridať aj bratov Slovákov. Oslovili Žabokreky aj Žabokreky nad Nitrou. Pred dvomi rokmi sa k nám dokonca pridali aj Poliaci," zaspomínala si starostka.

"Myšlienka je stále živá, dokonca po stretnutí v tomto roku u nás v Žabokrekoch by som povedala, že živšia ako kedykoľvek predtým. Malo neuveriteľne fantastickú atmosféru plnú priateľstva. Tento rok v Žabokrekoch bol plný mládeže. Pridala sa spontánne sama. Jednoducho chce prísť, stretnúť sa, porozprávať sa, zasúťažiť si. Vie, že každoročné stretnutie, ktoré sa organizuje v niektorej zo siedmich 'žabo-obcí', je niečím inovatívne," povedala Valocká.

Zdôraznila, že popri recesii je druhým rozmerom stretnutí skutočný prejav priateľstva. "Zažili sme to v roku 2010 pri povodni. Bolo veľmi príjemné odpovedať na otázky našich partnerov v Česku, či nepotrebujeme finančnú pomoc, ako nás povodeň zasiahla, čo sa stalo, či by nebola vhodná zbierka, či máme niekoho, kto utrpel veľmi vážne škody na zdraví alebo na majetku, a či majú ako pomôcť. Pre mňa to bol balzam na dušu," uviedla starostka Žabokriek.

Historický je podľa nej daná spolupráca so Žabokrekmi nad Nitrou. "Pri písaní monografií sme zistili, že v Žabokrekoch nad Nitrou, ktoré sú o 20 rokov mladšie, sú potomkovia našich obyvateľov. Zrejme to boli ľudia, ktorí išli smerom na juh, a našli nové miesto pre život. Rodinne sme doteraz poprepájaní. Určite ide o viac ako len recesistické stretnutia, a partnerstvo neustále rozvíjame," dodala Valocká.

Na snímke oddychová zóna pri Husom rínku v obci Žabokreky pri Martine 26. októbra 2018.
Foto: TASR - Erika Ďurčová


Podobné názvy obcí sú aj zdrojom vtipných zámen. "K zámene obcí Žabokreky a Žabokreky nad Nitrou dochádza pravidelne. Aj preto, že ktokoľvek hľadá Žabokreky nad Nitrou a zadá si na internete Žabokreky, prvá sa zobrazí naša webstránka. Prvá dostanem informáciu o tom, že chcú napríklad preložiť výhybku. Napriek tomu, že v našich Žabokrekoch žiadna železnica nie je. A verte, že si recesisticky dokážem nielen zo železníc, ale aj z plynárov robiť žarty, lebo mi iné neostáva," uzavrela starostka Žabokriek.

V separovaní chce byť obec medzi tromi najlepšími v Turci



Žabokreky v okrese Martin chcú byť medzi tromi najlepšími obcami v Turci v rámci separovania. Podľa starostky Zuzany Valockej aktuálne vyseparujú viac ako 38 percent, no jej ambíciou je vyseparovať nad 60 percent odpadu: "Aj vďaka tomu, že tento rok sme začali vyvážať bioodpad každý pondelok spred domov. Už štvrtý rok u nás funguje komunitné kompostovanie a občania majú kompostéry s príspevkom obce. No nie všetok odpad sa dá skompostovať. V mnohých domácnostiach máme starších ľudí a nechcem, aby sa trápili s konármi, dlhými stonkami drevín a zdrevnatených rastlín."

Každý občan má možnosť raz za týždeň vyložiť vak s objemom 80 litrov alebo aj ďalšie vaky pred dom a zamestnanci obce im ho vyvezú. "Verím, že nebudeme musieť, ani nechceme zvyšovať poplatky za odpad, hoci zo zákona nám stúpnu. Keď počujem, že niekto chce zvyšovať poplatky, je to podľa mňa kontraproduktívne. Lebo nám nejde o zvýšené poplatky ani o dodatočný príjem. Ide nám predsa o to, aby sme mali čisté, zdravé prostredie. To docielime jedine separovaním," zdôraznila Valocká.

Na snímke multifunkčné ihrisko pri Materskej škôlke v obci Žabokreky pri Martine 26. októbra 2018.
Foto: TASR - Erika Ďurčová


"Návštevníci podujatí - kultúrnych alebo športových, potrebujú osvetu. A tú treba robiť láskavo. Ľudí sa neoplatí odrádzať tým, že ich budeme pokutovať alebo vyhrážať sa im pokutami. To nikdy nebolo mojím zámerom. Preto ma trápi, ako je nastavený nový zákon o odpadoch," dodala starostka Žabokriek.