Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

V Kubíne spomínali na Hviezdoslava ako na predsedu Matice slovenskej

P. O. Hviezdoslav Foto: TASR

Na podujatí v Dolnom Kubíne podpredseda ustanovizne Marek Hanuska priblížil, že Hviezdoslav už vo svojich prvotinách v roku 1869 písal o matici.

Dolný Kubín 2. februára (TASR) – Pavla Országha Hviezdoslava ako predsedu Matice slovenskej (MS) z roku 1919 v sobotu verejnosti pripomenulo podujatie pri básnikovej soche v Dolnom Kubíne. Príležitosťou na to bolo 170. výročie jeho narodenia, ako aj aktuálne sté výročie obnovenia činnosti MS.

Podpredseda ustanovizne Marek Hanuska priblížil, že Hviezdoslav už vo svojich prvotinách v roku 1869 písal o matici. „Pri príležitosti obnovenia jej činnosti v roku 1919 napísal báseň K znovuotvoreniu Matice slovenskej. V matičnom archíve je dokonca zachovaná fotografia, na ktorej ju osobne prednáša na obnovujúcom valnom zhromaždení MS v Turčianskom Svätom Martine 5. augusta 1919. Sme hrdí na to, že práve Hviezdoslav sa stal jedným zo štyroch predsedov oživotvorenej MS,“ zdôraznil.

Spomenutú báseň predniesol na podujatí tajomník divadelného odboru MS Peter Vrlík v odeve, aký nosil básnik. Kultúrny program doplnila folklórna skupina Orava.

Podujatie pripravila MS, Dom MS v Liptovskom Mikuláši a miestny odbor MS v Dolnom Kubíne. Úctu Hviezdoslavovi vzdali podpredsedovia MS Marek Hanuska a Marek Nemec, predsedovia ôsmich matičných miestnych odborov, ako aj primátor mesta Dolný Kubín Ján Prílepok a starosta obce Vyšný Kubín Antonín Zámečník.