Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Žilinský kraj

Vo Vysokých a Západných Tatrách hrozí zvýšené lavínové nebezpečenstvo

Vysoké Tatry, archívne foto Foto: TASR / Pavol Ďurčo

Zvýšené lavínové nebezpečenstvo hrozí predovšetkým na strmých severovýchodných svahoch.

Demänovská Dolina 31. januára (TASR) – Trvajúce mierne lavínové nebezpečenstvo sa napoludnie v najvyšších polohách Západných a Vysokých Tatier zvýši na tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. TASR o tom informoval Milan Lizuch zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Zvýšené lavínové nebezpečenstvo hrozí predovšetkým na strmých severovýchodných svahoch. Už pri malom dodatočnom zaťažení ich povrchu sa môžu uvoľniť väčšie lavíny. Denné oteplenie mierne zvýši lavínové nebezpečenstvo aj v Nízkych Tatrách. V Malej Fatre trvá malá lavínová hrozba.

Dnes ráno bolo na horách zamračené, v Nízkych Tatrách hmlisto. Teplota vzduchu sa pri začínajúcom otepľovaní pohybovala od -9 do +1 stupňa Celzia. Fúkal silný vietor rýchlosťou do 50 km/h, v nárazoch najmä v Tatrách až do 105 km/h. Počas uplynulých 24 h pripadlo od poprašku do 15 cm nového snehu.

Vo vyšších tatranských polohách je na tvrdom podklade nerovnomerne rozmiestnený novší vetrom previaty sneh. V severovýchodných strmých žľaboch sa nachádzajú nestabilné snehové dosky, vankúše a preveje. Snehová pokrývka má naďalej vo všeobecnosti vzhľadom na ročné obdobie výrazne podpriemernú výšku.