Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Žilinský kraj

Chystané zasadnutie MsZ v Turčianskych Tepliciach je vraj nezákonné

Mestské zastupiteľstvo, ilustračné foto Foto: TASR/Adriána Antošková

Podľa banskobystrického komunálneho právnika Vladimíra Pirošíka chystané utorkové zasadnutie je nezákonné a čokoľvek na ňom "starí" poslanci schvália, nebude mať žiadnu váhu.

Turčianske Teplice 29. decembra (TASR) – Odchádzajúci primátor Turčianskych Teplíc Michal Sygút zvolal na utorok (30.12.) mestské zastupiteľstvo (MsZ), ktoré sa má stretnúť ešte v starom zložení. V jeho programe je aj voľba nového hlavného kontrolóra mesta na nasledujúce funkčné obdobie. Podľa komunálneho právnika toto zasadnutie však nebude v súlade so zákonom. Sygút však tvrdí, že ho zvolať musel.

Ustanovujúce zasadnutie MsZ v Turčianskych Tepliciach, na ktorom sa ujme funkcie primátora nová hlava mesta Igor Hus a 13 poslancov MsZ zloží sľub, sa chystá až 2. januára 2015.

"Sme asi jediná samospráva na Slovensku, kde staré zastupiteľstvo a primátor budú zasadať aj po 15. decembri, pričom chcú riešiť podstatné veci, ktoré už prislúchajú novému vedeniu mesta," uviedol dnes novozvolený primátor Igor Hus.

Podľa banskobystrického komunálneho právnika Vladimíra Pirošíka chystané utorkové zasadnutie je nezákonné a čokoľvek na ňom "starí" poslanci schvália, nebude mať žiadnu váhu. "V období od 16. decembra 2014 do 2. januára 2015 sa už nesmie konať žiadne zasadnutie MsZ," zopakoval dnes pre TASR Pirošík v súvislosti s tým, že ak dosluhujúci primátor nezvolal ustanovujúce zasadnutie v zákonom stanovenej lehote, teda do 15. decembra tohto roka, v takom prípade je automaticky zo zákona náhradný termín ustanovujúceho MsZ v 30. pracovný deň po voľbách, čo je 2. januára 2015.

"Je to nenormálne. Päť volebných období som bol mestským poslancom, ale toto som nezažil. Ja sa zajtra určite zasadnutia MsZ nezúčastním. Neviem, ako moji kolegovia, je to každého vec," reagoval dnes pre TASR poslanec zo starého zloženia MsZ Pavol Hanko, ktorý už v novembrových komunálnych voľbách nekandidoval. Ako dodal, je znechutený tým, čo sa v týchto dňoch deje v Turčianskych Tepliciach okolo inaugurácie nového primátora a poslancov MsZ.

Hanko tiež pripomenul, že posledné zasadnutie MsZ, ktoré Sygút zvolal na nedeľu 14. decembra, teda deň pred uplynutím zákonom stanovenej lehoty na ustanovujúce zasadnutie MsZ, nebolo uznášaniaschopné. Z 13 "starých" poslancov sa zišli len piati. Na ňom sa mal preberať aj rozpočet mesta.

Ako večer pre TASR uviedol končiaci primátor Sygút, nemal inú možnosť, ako zvolať zajtrajšie rokovanie MsZ. "Poslanci v lete schválili uznesenie, že tajná voľba hlavného kontrolóra mesta na najbližšie šesťročné obdobie sa uskutoční 30. decembra. Musel som ho zvolať," reagoval Sygút s tým, že inak by ako štatutár mesta nesplnil právoplatné uznesenie. Ako tiež dodal, v programe je aj protest prokurátora, ktorý sa má takisto prerokovať v MsZ do 30 dní.