Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Žilinský kraj

RTG pracovisko v Turčianskych Tepliciach má zostať bez lekára

Na ilustračnej snímke pracovisko RTG. Foto: TASR/Milan Kapusta

Miestnu samosprávu na to upozornili listom 12 doktori, podľa ktorých tak bude táto situácia v rozpore s platným vestníkom Ministerstva zdravotníctva SR.

Turčianske Teplice 4. decembra (TASR) - Od nového roka má zostať röntgenologické (RTG) pracovisko v budove bývalej polikliniky v Turčianskych Tepliciach bez lekára. Miestnu samosprávu na to upozornili listom 12 doktori, podľa ktorých tak bude táto situácia v rozpore s platným vestníkom Ministerstva zdravotníctva SR.

"Z dostupných zdrojov je známa informácia, že v termíne od 1. januára 2019 končí práca röntgenologického a sonografického pracoviska, respektíve zostáva len RTG pracovisko v kompetencii RTG laboranta bez prítomnosti lekára," uviedli lekári v liste.

Od 1. januára 2019 plánuje doktorka Mária Semáneková v Turčianskych Tepliciach otvoriť chirurgickú ambulanciu. Jej odbor chirurg-traumatológ, ako upozornili lekári, je však viazaný na bezprostrednú prítomnosť lekára rádiológa a sonografistu. "Rovnako je odbornosť radiológa a sonografistu nevyhnutnou súčasťou v rámci interdisciplinárnej spolupráce - všeobecných lekárov pre dospelých a pre deti a dorast, internistov, dermatológov, kardiológov, nefrológov, stomatológov, ortopédov a ostatné odbornosti. Neprítomnosť lekára radiológa ohrozuje životy pacientov a ohrozuje prácu lekárov v ich náročnom poslaní," zdôraznili.

Lekári sa preto obrátili na primátora mesta Igora Husa so žiadosťou o pomoc pri riešení akútneho problému v poskytovaní základnej zdravotnej starostlivosti v okrese. "Viac-menej aj do zdravotníctva vtrhol určitý trhový mechanizmus a neukojený kapitalizmus, čím vyvstáva problém. Nemá to niekedy v rukách ani vyšší územný celok, ani samospráva. Túto vec riešime, rokoval som aj s lekárkami, bol som aj za predsedníčkou Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Erikou Jurinovou, riešili sme to s tamojšou vedúcou odboru zdravotníctva," povedal pre TASR Hus.

Situáciu odbor zdravotníctva ŽSK už monitoruje a rieši dlhodobejšie a hlavne s ohľadom na stabilizovanie ambulantného sektora, uviedla v utorok pre TASR jeho riaditeľka Silvia Pekarčíková. "Jednou z aktuálnych úloh je zastabilizovať novú chirurgickú ambulanciu pre doktorku Semánekovú, ktorej už modernizujeme priestory a pripravujeme na prevádzku. Nakoľko je ŽSK majiteľom budovy bývalého zdravotného strediska, je aj v našom záujme zachovať dostupnosť zdravotnej starostlivosti pre občanov a zastabilizovať aj zobrazovacie zložky," ozrejmila.

Najbližšie spoločné stretnutie s lekármi a poskytovateľom spoločných liečebných a vyšetrovacích zložiek bude 10. decembra v Turčianskych Tepliciach aj za účasti primátora mesta, dodala Pekarčíková.