Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Žilinský kraj

Ulica A. F. Kollára vedie do jeho rodnej doliny Struháreň v Terchovej

Na snímke orientačné turistické informačné tabule na ulici Adama Františka Kollára v Terchovej. Foto: TASR

Po slávnom rodákovi pomenovali ulicu, ktorá vedie z centra obce až po osadu Holúbkov v doline Struháreň, odkiaľ A. F. Kollár pochádzal, v deväťdesiatych rokoch minulého storočia.

Terchová 16. mája (TASR) – Na ulicu Adama Františka Kollára by sa mala symbolicky pozerať jeho busta, ktorú chce obec Terchová osadiť na terchovskom pieskovci pred miestnou základnou školou a zavŕšiť tak oslavy 300 rokov od narodenia jedného z najvýznamnejších vzdelancov 18. storočia.

Na snímke ulica Adama Františka Kollára v Terchovej.
Foto: TASR


Po slávnom rodákovi pomenovali ulicu, ktorá vedie z centra obce až po osadu Holúbkov v doline Struháreň, odkiaľ A. F. Kollár pochádzal, v deväťdesiatych rokoch minulého storočia. „Zistili sme, že tento náš rodák, ktorý bol pomerne dlho neznámy, pochádza od nás. Napriek tomu, že väčšinu života prežil mimo Terchovej - v Banskej Bystrici a vo Viedni, si zaslúži takúto poctu,“ vysvetlil dôvod pomenovania ulice zástupca starostu Terchovej Marián Zajac.

Na snímke rozhľadňa Terchovské srdce, na ktoré vedie trasa z ulice Adama Františka Kollára v Terchovej.
Foto: TASR


Na snímke Základná škola s materskou školou Adama Františka Kollára v Terchovej.
Foto: TASR


Na snímke ulica Adama Františka Kollára v Terchovej.
Foto: TASR


Z ulice A. F. Kollára sa návštevníci Terchovej dostanú aj na rozhľadňu nad obcou. „Toto je bod, odkiaľ vedie značený chodník a dokonca je tam aj časť náučného chodníka. Zhruba za desať minút môžu ľudia pokojným krokom ísť na vyhliadku v lokalite Oblaz, ktorá je pomenovaná aj ako Terchovské srdce. Podľa známej terchovskej pesničky, ktorá hovorí: To terchovské srdce, na dvoje sa delí, jedna strana plače, druhá sa veselí. Kedysi tam boli pochovávaní ľudí počas morovej epidémie a na druhej strane sa tam človek môže potešiť pohľadmi z vyhliadkovej veže. Tá je na mieste, kde kedysi stála šibenica, na ktorej odvisol filmový Jánošík – Paľo Bielik,“ uviedol Zajac.

Na snímke ulica Adama Františka Kollára v Terchovej.
Foto: TASR


Životu A. F. Kollára sa už od roku 1990 venuje terchovský rodák Peter Cabadaj. „Spisovateľ, historik a knihovník A. F. Kollár sa narodil 17. apríla 1718 v Terchovej a zomrel 10. júla 1783 vo Viedni. Slovenský Sokrates – ako ho nazvali – dostal Terchovú a Slovensko do silných medzinárodných súvislostí. Bol knihovníkom, archivárom, historikom, pedagógom, prekladateľom, spisovateľom, básnikom, riaditeľom Dvorskej knižnice vo Viedni a jedným z najbližších spolupracovníkov cisárovnej Márie Terézie - bol jej osobitným radcom pre uhorské záležitosti. Patrí z môjho pohľadu medzi najvýraznejšie osobnosti európskej vedy 18. storočia,“ podotkol Cabadaj.

Na snímke orientačná tabuľa na ulici Adama Františka Kollára v Terchovej. V pozadí veža kostola Svätého Cyrila a Metoda.
Foto: TASR


Po slovenskom Sokratovi je v Terchovej pomenovaná aj Základná škola s materskou školou. „Na obecnom úrade máme sochu A. F. Kollára, ktorú zhotovil Milan Opalka. Cenu A. F. Kollára dostáva najlepší žiak zo základnej školy, ktorý opúšťa deviaty ročník. A pribudne busta na verejnom priestranstve v blízkosti základnej školy,“ dodal terchovský zástupca starostu.