Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Žilinský kraj

V Krásne nad Kysucou monitorujú vozidlá zimnej údržby GPS zariadeniami

Ilustračné foto. Foto: TASR/Roman Hanc

Mesto má v správe takmer 100 kilometrov ciest.


Krásno nad Kysucou 21. januára (TASR) – S cieľom zefektívniť hospodárenie a zlepšiť informovanosť obyvateľov zaviedli v Krásne nad Kysucou do vozidiel zimnej údržby GPS zariadenia.

Podľa primátora Krásna nad Kysucou Jozefa Grapu zariadenia monitorujú vozidlá zimnej údržby a obyvatelia môžu sledovať ich pohyb na internetovej stránke mesta. „Kde je vozidlo, kedy k nim príde, či má radlicu spustenú, či posýpa, alebo len kontroluje. Ľudia veľakrát telefonujú, najmä keď sú kalamity alebo veľa sneží, že u nich nebolo tri – štyri hodiny posýpacie auto. Presne si môžeme pozrieť, kedy tam bolo alebo kedy tam príde. Ľudia, keď vidia, že je vo vedľajšej ulici, vidia, že o chvíľu príde aj k nim. Prípadne, keď majú odstavené autá na kraji cesty, vedia, že o chvíľu príde posýpacie auto a musia dať autá do dvora či do garáže,“ povedal Grapa.

Doplnil, že mesto má v správe takmer 100 kilometrov. „Máme rôzne časti. Osady na kopcoch, kde žijú dvaja, traja starší ľudia. Niekde už nežijú vôbec. Nároky ľudí sa zvyšujú. Tam, kde sa pred piatimi – šiestimi rokmi chodilo len peši, sa teraz už chcú dostať aj osobným autom. Máme problém so svahovitosťou do osád, kam vyjdú iba traktory s reťazami. Ale práve monitoring nám slúži na to, že vieme, či sa tam dostal, alebo nedostal,“ uviedol primátor Krásna nad Kysucou.

V meste je vytvorených niekoľko okruhov zimnej údržby, ktoré musí jedno vozidlo za určitý čas urobiť. „Verím, že aj keď príde tuhá zima, budeme dobre pripravení. Často sa autá dostanú do zlej situácie, keď je nehoda či iný problém. Vedúci prevádzky to vie riadiť a poslať tam posilu. Alebo ak niektoré posýpacie auto mešká, vie presunúť iné tam, kde nie je odhrnuté,“ dodal Grapa.

Ocenil, že monitorovací systém urobila pre mesto sponzorsky firma z Krásna nad Kysucou. „Ako vzor pre iné samosprávy. Lebo viem, že veľa kolegov o tom uvažuje. Ale keď to nevidia na vlastné oči, nevedia to porovnať a zhodnotiť. Postupne to chceme zaviesť na všetky autá, aj na letnú údržbu a osobné autá,“ uzatvoril primátor Krásna nad Kysucou.