Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Žilinský kraj

V Terchovej je nová dominanta, 30-metrová rozhľadňa Terchovské srdce

Na ilustračnej snímke pohľad na obec Terchová. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Podľa starostu Terchovej Milana Laurenčíka vymyslel názov rozhľadne autor návrhu celého projektu Alojz Mucha.

Terchová 29. októbra (TASR) – Novou dominantou rodiska Juraja Jánošíka je 30-metrová rozhľadňa Terchovské srdce na kopci Oblaz, na ktorom stála šibenica pre legendárneho filmového Jánošíka - Paľa Bielika. Rozhľadňu s náučným chodníkom vybudovala obec Terchová v rámci projektu cezhraničnej spolupráce „Spoločne k poznaniu a ochrane prírody“ s českou obcou Třanovice.

Podľa starostu Terchovej Milana Laurenčíka vymyslel názov rozhľadne autor návrhu celého projektu Alojz Mucha.

"Inšpirovalo ho, že sa tam vytvára obraz srdca zo stromov a inšpirovala ho aj pesnička o Terchovej, v ktorej sa spieva 'To terchovské srdce na dvoje sa delí, jedna strana plače, druhá sa veselí'. Strana čo plače, je strana, kde bude nový terchovský cintorín. A strana, čo sa veselí, je strana s rozhľadňou a vstupom na kopec," povedal Laurenčík.

Pripomenul, že okrem legendárnej filmovej šibenice je história kopca spojená aj s ďalšími udalosťami terchovskej histórie. "Je na ňom kríž označujúci hromadný hrob Terchovcov, ktorí zomreli na mor v polovici 19. storočia. A počas druhej svetovej vojny tam mali Nemci zákopy," doplnil terchovský starosta s tým, že náučný chodník k rozhľadni je zameraný na faunu a flóru Národného parku Malá Fatra.