Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Žilinský kraj

V zubereckom múzeu si pripomínajú časy rozmachu oravského plátenníctva

Modrotlač Foto: Matej Rabada

Podujatie je realizované v rámci projektu Pri ceste na dedine - v rytme práce dávnych priemyselných závodov a remeselných dielní, v rámci Projektu Interreg V-A Poľsko – Slovensko.

Zuberec 19. augusta (TASR) – Návštevníci Múzea oravskej dediny v Zuberci si v nedeľu pripomínajú časy, keď bola Orava jedným z hlavných centier plátenníctva na Slovensku. Počas podujatia s názvom Plátenná nedeľa sú pre nich počas dňa prichystané ukážky činností spojených so spracovaním ľanu, výroby plátna a modrotlače.

„Ku slovu sa dostanú aj technické stavby. Predvádzať sa bude lisovanie oleja z ľanových semien v olejárni z Novoti či hladenie modrotlače vo veličnianskom mangli na konský pohon,“ informoval TASR riaditeľ zubereckého múzea Richard Janoštín. Vo folklórnom programe s názvom Plátenný odev Oravcov o 14.00 h budú účinkovať kolektívy Skalniok zo Zubrzyce Górnej, Skorušina z Liesku a Ženská skupina zo Zuberca.

Oravské plátenníctvo je podľa riaditeľa miestneho múzea do určitej miery špecifickým fenoménom. „Spája slovenskú časť Oravy a 13 obcí, ktoré sa na začiatku 20. storočia stali súčasťou Poľska," priblížil.

Keďže Orava bola v minulosti špecifická veľkou biedou, pretože v tamojších oblastiach nebolo možné dopestovať dostatok obilia, od druhej polovice 18. storočia zažilo oravské plátenníctvo veľký rozmach. „Oravci pestovali a predávali ľan, ktorý farbili na modro. Tak vznikli špeciálne modrotlačové plátennícke osady, ktoré sa zaoberali jednak výrobou, farbením, ale i obchodom," ozrejmil Janoštín. Následne, aj v priebehu 19. až do začiatku 20. storočia rozvážali zo závodov a tovární oravské plátno a rôzne ďalšie textílie po celej južnej Európe.

Podujatie je realizované v rámci projektu Pri ceste na dedine - v rytme práce dávnych priemyselných závodov a remeselných dielní, implementovaný v rámci Projektu cezhraničnej spolupráce Interreg V-A Poľsko – Slovensko 2014 – 2020. Projekt je spolufinancovaný z prostriedkov Európskeho fondu regionálneho rozvoja.