Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Žilinský kraj

Vojenský pomník v Liptovskom Mikuláši by mali odhaliť v roku 2018

Ilustračná snímka Foto: TASR/Milan Kapusta

Ideový námet pomníka vypracovala komisia vytvorená zo zástupcov rezortu obrany vrátane Vojenského historického ústavu a zástupcov mesta Liptovský Mikuláš.

Liptovský Mikuláš 10. októbra (TASR) – Pietny pomník na vrchu Háj-Nicovô určený vojakom Ozbrojených síl SR, ktorí zahynuli pri vykonávaní služobnej činnosti v zahraničných vojenských operáciách a mierových pozorovateľských misiách by chcelo Ministerstvo obrany (MO) SR slávnostne odhaliť v budúcom roku. TASR o tom informovala hovorkyňa ministerstva Danka Capáková.

Ako uviedla, termín výstavby závisí od stavebného a kolaudačného konania. "Chceme však, aby bol pamätník ako významné pietne miesto slávnostne odhalený už v roku 2018 pri príležitosti jedného z významných výročí, ako napr. 22. septembra v Deň Ozbrojených síl Slovenskej republiky alebo 11. novembra v deň 100. výročia ukončenia prvej svetovej vojny, počas ktorého si pripomíname Deň vojnových veteránov," ozrejmila.

Zmluvu o spolupráci medzi ministerstvom obrany a mestom Liptovský Mikuláš podpísal minulý týždeň generálny riaditeľ Sekcie ľudských zdrojov MO SR Radoslav Ivančík a primátor Liptovského Mikuláša Ján Blcháč. "My vyhotovíme projektovú dokumentáciu, vyčíslime predpokladané náklady na stavbu a predáme pozemok, na ktorom má byť pomník, ministerstvu symbolicky za jedno euro," informoval Blcháč. Ako vysvetlil, ministerstvo odkúpi od mesta projektovú dokumentáciu za symbolické euro, zabezpečí financie na realizáciu výstavby a bude ho mať v prevádzke aj údržbe.

Ideový námet pomníka vypracovala komisia vytvorená zo zástupcov rezortu obrany vrátane Vojenského historického ústavu a zástupcov mesta Liptovský Mikuláš. "Posudzovali sa pritom otázky typu umiestnenia pomníka, architektonický návrh, libreto, historické súvislosti a pod.," uzavrela Capáková.