Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Žilinský kraj

Majstrom syrárom sa stala Oľga Apoleníková hospodáriaca v Pružine

Na snímke Janka Mäsiarová vyrába syrovú niť v rámci 7. ročníka neoficiálnych majstrovstiev Slovenska v ťahaní syrovej nite počas celoslovenskej výstavy oviec a kôz Ovenálie 2015 - 7. celoslovenské ovčiarske slávnosti v amfiteátri vo Východnej 14. júna 2015. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Tiež sa tu konala súťaž o najkrajšiu syrovú tortu a aj divácky veľmi atraktívny 6. ročník Majstrovstiev Slovenska v ťahaní syrovej nite.

Východná 14. júna (TASR) – Obec Východná na Liptove dnes hostila 7. ročník celoslovenských ovčiarskych slávnostní – Ovenálie 2015. Podujatie zorganizoval Zväz chovateľov oviec a kôz Slovenska pod záštitou Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR a Žilinského samosprávneho kraja. Okrem iného sa dnes na Liptove rozhodlo o tom, že Majstrom syrárom sa stala Oľga Apoleníková, samostatne hospodáriaca roľníčka z obce Pružina, okres Považská Bystrica.

„Návštevníci dnes mali okrem iného možnosť vidieť ukážky výroby syra, bryndze, ale tiež ukážky pasenia oviec so psom či strihania oviec a spracovania vlny,“ vymenúva riaditeľ Zväzu chovateľov oviec a kôz Slovenska Slavomír Reľovský. Okrem iného nechýbali ani súťaže o najlepší ovčí a kozí syr, ktoré spolu so súťažou o Majstra syrára prebiehali pod odbornou garanciou Štátnej veterinárnej a potravinovej správy.

Tiež sa tu konala súťaž o najkrajšiu syrovú tortu a aj divácky veľmi atraktívny 6. ročník Majstrovstiev Slovenska v ťahaní syrovej nite. „Tu napokon obhájila vlaňajší titul Janka Mesiarová, ktorá za šesť minút a jednu sekundu naťahala 145 metrov dlhú syrovú niť,“ doplnil Reľovský. Nepodarilo sa jej však prekonať svoj rekord z roku 2012, keď vytiahla niť s dĺžkou 158 metrov.

„Predstavili sa tu chovatelia oviec z celého Slovenska, do jednotlivých súťaží sa tak zapojili chovatelia zo západného, stredného i východného Slovenska, ale, samozrejme, tá najsilnejšia ovčiarska oblasť je na severe našej krajiny,“ dodal Reľovský.

Spoluorganizátorom podujatia bola aj obec Východná, ktorá poskytla svoj amfiteáter. Súčasťou akcie boli tiež vystúpenia folklórnych súborov z Východnej a liptovského regiónu. Návštevníci sa okrem toho mohli zapojiť do zápolenia, a to súťažou v pití žinčice a jedení syrových nití. Program obohatila aj súťaž vo varení gulášu z ovčieho mäsa, v ktorej napokon zvíťazil Salaš Zbojská.



Na snímke syrová torta vystavená počas súťažnej výstavy v rámci celoslovenskej výstavy oviec a kôz Ovenálie 2015 - 7. celoslovenské ovčiarske slávnosti v amfiteátri vo Východnej 14. júna 2015.
Foto: TASR/Oliver Ondráš


Na snímke predavači predávajú výrobky z ovčieho syra a údeniny počas celoslovenskej výstavy oviec a kôz Ovenálie 2015 - 7. celoslovenské ovčiarske slávnosti v amfiteátri vo Východnej 14. júna 2015.
Foto: TASR/Oliver Ondráš


Na snímke bača rozdáva ručne vyrobený syr divákom v amfiteátri počas celoslovenskej výstavy oviec a kôz Ovenálie 2015 - 7. celoslovenské ovčiarske slávnosti v amfiteátri vo Východnej 14. júna 2015.
Foto: TASR/Oliver Ondráš


Na snímke ľudia pozorujú ovce v ohrade počas celoslovenskej výstavy oviec a kôz Ovenálie 2015 - 7. celoslovenské ovčiarske slávnosti v amfiteátri vo Východnej 14. júna 2015.
Foto: TASR/Oliver Ondráš


Na snímke diváci sledujú ako bača strihá ovcu počas celoslovenskej výstavy oviec a kôz Ovenálie 2015 - 7. celoslovenské ovčiarske slávnosti v amfiteátri vo Východnej 14. júna 2015.
Foto: TASR/Oliver Ondráš