Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Žilinský kraj

Vynovenú Hálovu drevenicu vo Važci skolaudovali

Ilustračné foto. Foto: TASR- Erika Ďurčová

V roku 2021 zasiahol drevený zrubový dom, známy ako Hálova drevenica, požiar. Úplne zničil drevený hambálkový krov vrátane šindľovej krytiny.

Važec 6. mája (TASR) - Vynovenú Hálovu drevenicu vo Važci skolaudovali. V kultúrnej pamiatke zriadia etnografickú expozíciu, ktorú sprístupnia od 19. mája. Na sociálnej sieti o tom informoval Pamiatkový úrad SR.

V roku 2021 zasiahol drevený zrubový dom, známy ako Hálova drevenica, požiar. Úplne zničil drevený hambálkový krov vrátane šindľovej krytiny. Čiastočne aj drevený trámový strop a zadnú stenu zrubovej konštrukcie domu. Na objekte drevárne zhorela konštrukcia krovu strechy, strop a obhoreli trámy zrubovej konštrukcie obvodových stien.

"Po obstaraní si všetkých potrebných dokumentov začal vlastník, Žilinský samosprávny kraj v spolupráci so správcom objektu, ktorým je Liptovská galéria Petra Michala Bohúňa v Liptovskom Mikuláši, s obnovou kultúrnej pamiatky. Tá objektu prinavrátila pôvodný výraz. Kolaudácia obnoveného domu sa uskutočnila v marci tohto roku," priblížila Zuzana Čechová-Beranová z Krajského pamiatkového úradu Žilina, pracoviska Ružomberok.

Drevenica a jej história je spojená s českým umelcom Jánom Antonínom Hálom. Ten v roku 1925 vo Važci postavil zrubový dom, v ktorom prežil časť svojho života a námety pre svoju tvorbu čerpal práve zo života obyvateľov. Do povedomia sa v Česku i na Slovensku dostal ako maliar rázovitej slovenskej dediny a života važeckého ľudu. Známe sú aj jeho ilustrácie kníh pre deti.