Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Žilinský kraj

Výtlky môžu s novým strojom v Liptovskom Mikuláši opravovať aj v zime

Ilustračná snímka. Foto: OcÚ Šoporňa

Podstata technológie spočíva v tom, že poškodená cesta s výtlkom sa predhrieva do hĺbky približne 20 až 30 milimetrov a potom sa aplikuje asfaltová zmes.

Liptovský Mikuláš 4. marca (TASR) - Efektívnejšiu opravu výtlkov na cestách a možnosť opravovať ich aj v zimných mesiacoch zabezpečí v Liptovskom Mikuláši nový infražiarič. Tamojšie Verejnoprospešné služby (VPS) ho kúpili za približne 4000 eur.

"Podstata technológie spočíva v tom, že poškodená cesta s výtlkom sa predhrieva do hĺbky približne 20 až 30 milimetrov a potom sa aplikuje asfaltová zmes. Doteraz sa do podchladeného výtlku ukladala obaľovaná zmes, čiže nedošlo k takému spojeniu starej konštrukcie cesty s novou aplikovanou zmesou," povedal pre TASR námestník VPS Ján Bonko.

Podľa hovorkyne mesta Liptovský Mikuláš Viktórie Čapčíkovej bude vďaka infražiariču životnosť opraveného výtlku dlhšia. "Tým, že infražiarič opravované miesto ohreje, môžeme opravy robiť aj v mínusových teplotách a nepriaznivom počasí. S opravou ciest na území mesta s použitím infražiariča začnú VPS podľa harmonogramu schváleného odborom dopravy počas druhého marcového týždňa," vysvetlila.